Albanci spremaju Oluju, hoće etnički čist Kosmet!

|   Slajder
Po ugledu na vojnu operaciju iz 1995, kada je za četiri dana proterano 250.000 Srba iz Hrvatske, planira se pohod na sever KiM, upozoravaju sagovornici Kurira.


Izvor: Kurir

Kosovski Albanci planiraju napad na sever Kosova i Metohije po ugledu na vojnu operaciju "Oluja", kada je oko 250.000 Srba za samo četiri dana proterano iz Hrvatske, upozoravaju sagovornici Kurira. Cilj je da nasilno zauzmu sever Kosmeta i stave ga pod kontrolu vlasti u Prištini.


Pakleni plan je, kako objašnjavaju, smišljen iz straha od ishoda dijaloga, koji ulazi u završnicu, jer su svesni da je Beograd zadobio razumevanje međunarodnih faktora, čak i SAD, za iznalaženje kompromisnog rešenja.

 
Član skupštinskog odbora za KiM i predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta kaže da nije tajna da je strateški cilj Albanaca proterivanje Srba sa severa KiM, kao što su to učinili Hrvati pre 23 godine u "Oluji".


Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da postoje indicije da Albanci planiraju pohod na sever Kosmeta.

- Već duže vreme se osnovano sumnja da Albanci spremaju "Oluju 2" da bi etnički očistili sever Kosova i stavili ga pod punu kontrolu Prištine. To bi, međutim, sada išlo malo teže, jer je sever KiM oslonjen na centralnu Srbiju, zbog čega bi država mogla brzo da priskoči u pomoć. Sigurno je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne bi dozvolio da Albanci osvoje sever Kosova. U Beogradu postoji čvrsta politička volja da se tako nešto ni po koju cenu ne dopusti - priča Anđelković.
Kosovski premijer Ramuš Haradinaj nedavno je izjavio da ni po cenu rata neće dozvoliti Beogradu da dobije i metar zemlje na KiM, te da će "svako ko pominje podelu izazvati tragediju na Balkanu".

Slično se dešavalo devedesetih u Hrvatskoj, čiji je cilj bio zauzimanje Republike Srpske Krajine, koja je većinski bila naseljena Srbima. Predsednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman potpisali su dogovor o prekidu sukoba između hrvatske armije i Srba u Hrvatskoj, koje je podržavala JNA. Prekid je samo dao vremena Hrvatima da se bolje pripreme za napad tri godine kasnije.      

Nećemo dozvoliti nikakve Oluje na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u više navrata govorio da je Srbija spremna na dijalog, kompromis i opredeljena za mir, ali da nikada neće dozvoliti nikakvu novu "Oluju" ni "Bljesak", egzodus i zločine nad Srbima na Kosovu.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar