Antikorupcijski tim proverio 80 zdravstvenih ustanova, podneto osam krivičnih prijava

|   Info
Pre skoro godinu dana formiran je petočlani antikorupcijski tim u zdravstvu. Do sada su proverili više od 80 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Protiv sadašnjih i bivših direktora zdravstvenih ustanova podneto je osam krivičnih prijava.
Foto: KCN

 

Izvor: RTS

Antikorupcijski tim Ministarstva zdravlja proveravao je poslednjih godinu dana javne nabavke, liste čekanja, zakazivanje intervencija, na šta odlazi novac u zdravstvenim ustanovama, kao i rad ordinacija i apoteka.

Predsednica Antikorupcijskog tima za borbu protiv korupcije u zdravstvu Vesna Dimitrijević kaže za RTS da antikorupcijski tim godinu dana svakodnevno radi na terenu.

"Vrši uvid u medicinsku i finansijsku dokumentaciju i sve vreme dok se vrši kontrola otkrivene su nepravilnosti u vođenju te dokumentacije", rekla je Vesna Dimitrijević i dodala da je u ranijem periodu bilo dosta pacijenata na listi čekanja.

Što se tiče finansijske dokumentacije bilo je, kaže, propusta u sprovođenju postupaka javnih nabavki, kupovine opreme.

"Međutim, našim radom i proverama, mi preventivno delujemo da do toga više ne dođe", dodaje Dimitrijevićeva.

Antikoprupcijski tim provere sprovodi na dva načina: Prvo je lociranje problema, a onda se vrši druga vrsta provere, gde se prikuplja relevantna dokumentacija kako bi se utvrdilo da li postoji osnova sumnje da je izvršeno krivično delo.

"Poslednjih godinu dana smo podneli osam krivičnih prijava. Od toga pet krivičnih prijava posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva protiv sadašnjih i bivših direktora zdravstvenih ustanova, zbog zloupotrebe službenog položaja i nesavesnog rada u službi. Tri krivične prijave i četiri izveštaja Osnovnom javnom tužilaštvu", kaže predsednica Antikorupcijskog tima za borbu protiv korupcije u zdravstvu.

Smatra da su građani prepoznali rad antikorupcijskog tima i dodaje da u poslednje vreme ima manje prijava, ali ističe da se sada prijave građana odnose na konkretne situacije.

"To znači da nema prijava kao ranije – 'Znate, nisu me primili na vreme' i slično, već konkretno – lekar taj i taj mi je zakazao pregled, a tog dana nije došao na posao", navodi predsednica Antikorupcijskog tima.

Dimitirijevićeva ističe da se svaka prijava proverava i na taj način pokušava da se vrati poverenje i pacijentima i građanima, jer, ističe – lekari su lekari 365 dana i bore se za svačiji život.

Smanjuje se prostor za korupciju kod lista čekanja

Što se tiče lista čekanja, predsednica Antikorupcijskog tima kaže da Antikorupcijski tim nije uočio koruptivne radnje, ali da je bilo prostora za propuste gde može da se posumnja da pacijent koji je na listi čekanja razmišlja da bi možda ranije došao na red kada bi častio nekoga.

Podseća da, prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju, postoji obaveštenje koje potpisuju i lekar i pacijent, čime se pacijent obaveštava o razlozima zašto je stavljen na listu čekanja, kao i kad će biti pozvan na hiruršku intervenciju.

"Mnoge zdravstvene ustanove nisu ni znale da postoji taj dokument, ali su sve ustanove u najkraćem roku potpisale takozvane ugovore između pacijenta i lekara", kaže Dimitrijevićeva i dodaje da se na taj način smanjuje manipulativni tok i razmišljanje građana – zašto sam ja 105. na listi čekanja, a nisam možda 70. i slično.

Dimitrijevićeva dodaje da mediji imaju znatnu ulogu u promociji vrednih i požrtvovanih lekara i medicinskog osoblja, jer se zajedno bore za život pacijenta, i ističe da je mali broj lekara koji izvrši krivično delo.

Građani koji sumnjaju da je došlo do korupcije u zdravstvu mogu da prijave policiji na broj 192 ili Ministarstvu zdravlja na kabinet@zdravlje.gov.rs i antikorupcijskitim@zdravlje.gov.rs.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar