Saveti farmaceuta

|   Život
Farmaceutska komora Srbije najavila je da će održati edukativnu akciju "Farmaceuti - eksperti za vaše lekove" 25. septembra u više gradova Srbije, povodom obeležavanja Svetskog dana farmaceuta.
Foto: televizija Kopernikus

 

Izvor: FoNet

Planirano je da se u velikom broju državnih i privatnih apoteka održi savetovanje pacijenata koji koriste hroničnu terapiju kako bi u razgovoru sa farmaceutom proverili da li na pravi način koriste i čuvaju svoje lekove, ali i razreše dileme vezane sa terapiju koju koriste.

Mnogi građani u svojoj terapiji imaju više lekova, a uz njih koriste i različite dijetetske suplemente ili čajeve, ne znajući da li to smeju ili ne.

Nneki lekovi ne smeju da se koriste uz sok od grejfruta ili sa mlekom i mlečnim proizvodima, dodaje se u saopštenju i navodi da mnogi pacijenti ne znaju kada je najbolje da koriste lekove, pre ili posle obroka, ujutru ili uveče i šta sve utiče na efikasnost terapije.

Namera nam je da evidentiramo i prikažemo šta je to što jedan farmaceut može da uradi u toku jednog radnog dana, sa očekivanjima da će nam ovi podaci otvoriti vrata za pokretanje projekata koji bi omogućil uvođenje farmaceutskih usluga u apoteke primarne zdravstvene zaštite, istakla je
magistar farmacije Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceuske komore Srbije.

Cilj akcije je da se promoviše i značaj i vrednost farmaceuta u zdravstvenom sistemu i društvenoj zajednici, ističe se u saopštenju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar