Bavarska, najgori rezultat saveznika Merkelove od 1950. godine

|   Info
Hrišćansko-socijalna unija (CSU), bavarski saveznik stranke kancelarke Angele Merkel, izgubila je većinu u parlamentu te nemačke pokrajine, osvojivši 37,3 odsto glasova, pokazali su preliminarni rezultati. Istovremeno, u parlament Bavarske prvi put ulazi ekstremna desnica. Agencije ocenjuju da takav rezultat nosi rizik podela unutar aktuelne nemačke vlade.

 


Izvor: RTS, Tanjug

"Fijasko večitih vladara Bavarske", naslov je kojim Dojče vele ocenjuje današnje lokalne izbore. Dojučerašnja apsolutna većina Hrišćansko-socijalne unije sada je dobila potvrdu tek nešto više od 37 odsto glasača Bavarske, što jeste razlog za brigu unutar vladajuće koalicije.

To je za skoro trećinu manje nego što je ta stranka dobila na prethodnim izborima 2013. godine, kada je osvojila 47,7 odsto glasova.

"Ovo nije prijatan dan za nas, ovakav rezultat ne može da nas zadovolji. S druge strane, danas smo ipak dobili jasan mandat bavarskih glasača da formiramo novu vladu, i tom zadatku ćemo pristupiti odgovorno", navodi Horst Zehofer, lider HDU i ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

Socijaldemokrate, koji su mlađi partner u koaliciji Merkelove, osvojili su oko svega 10 odsto glasova, što se smatra katastrofalnim rezultatom, jer je ta stranka levog centra na prošlim izborima u Bavarskoj osvojila 20 odsto glasova.

Glasači CSU i socijaldemorkata ovog puta su se okrenuli drugim strankama.

"Ovo je gorak dan za CSU", rekao je generalni sekretar stranke Markus Blume.  

Tako su na drugo mesto izbili Zeleni, sa 17,8 odsto glasova, što je dvostruko više od rezultata koji su ostvarili 2013. godine.

"Presrećni smo, ovo je istorijski rezultat. Građani Bavarske žele da ih predstavlja neko ko razume šta oni zaista hoće", Robert Habek iz stranke Zelenih.

Prema preliminarnim rezultatima, treći su Slobodni glasači sa 11,6 odsto glasova. Tu stranku smatraju najizglednijim koalicionim partnerom CSU u budućoj vladi Bavarske.

U bavarskom parlamentu će se prvi put naći i utradesničarska Alternativa za Nemačku (AfD), koja je osvojila 10,7 odsto glasova.

"Ovo je fantastičan uspeh u Bavarskoj, ovo su nam već 15-ti lokalni izbori na kojima napredujemo. Imamo najveći rast od svih partija, rastemo brže i od Zelenih", navodi Jerg Muten ispred Alternative za Nemačku.

Analitičari ocenjuju da je za poraz stranke iz vladajuće koalicije i rast ekstremne desnice glavni razlog bio problem koji još više produbljuje jaz među evropskim zemljama.

"Među najvažnijim pitanjima na ovim izborima – bile su izbeglice i imigranti. Pokrajinska vlada plaća cenu, jer je pravila previše kompromisa o izbeglicama, njihovoj integraciji, kontroli granica", navodi Ursula Menh, analitičarka iz Nemačke.

Sadašnji izborni rezultat znači da će Hrišćansko-socijalna unija morati da formira koalicionu vladu, što će po oceni domaćih medija biti poniženje za stranku koja je navikla da vlada sama.

Niko od aktivnih članova nikada u karijeri nije u Bavarskoj radio u koaliciji, a sada će to morati svakako sa Zelenima, a desničari Alternative za Nemačku sa 11 odsto glasova svakako će biti jedna od mogućnosti za veliku koaliciju u Bavarskoj.