Beograd u novembru dobija spomenik patrijarhu Pavlu u činu molitve

|   Info
Spomenik patrijarhu Pavlu trebalo bi da 15. novembra bude postavljen u Tašmajdanskom parku, nadomak Crkve Svetog Marka, a njegov autor, beogradski vajar Zoran Maleš kaže da mu je osnovna ideja bila da prikaže kako se patrijarh moli za sve nas.
Foto: Screenshot


Izvor: Novosti

Maleš je za "Novosti" otkrio da je spomenik trenutno na livenju i dodao da je model od gline napravio u Kikindi, tokom jula, kao učesnik kolonije "Terra".
 
"Osnovna ideja bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas", rekao je Maleš.
 
Prema njegovim rečima, sedeća figura, koja će biti odlivena u bronzi, neće se oslanjati ni na šta, pa će delovati kao da lebdi.
 
Kako je visina spomenika metar i osamdeset centimetara, a s postamentom dva metra i dvadeset centimetara, Maleš objašnjava da ne bi bilo primereno da bude monumentalnih dimenzija jer, kako navodi, sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću.
 
On je napomenuo da nije imao nameru da predstavi telesno, već duhovno biće "istinskog filozofa, koji nas je učio da su smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom".
 
Podizanje spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej, a u odboru za njegovo podizanje su episkop Stefan, gradski urbanista Milutin Folić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović.
 
Podizanje obeležja, koje će koštati 50.000 evra, finansiraće "Atlas grupa", navodi list.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar