Bojno gađanje "maljutkama" na Pasuljanskim livadama

|   Info
Pripadnici protivoklopnih jedinica 17. mehanizovanog i 11. pešadijskog bataljona Prve brigade Kopnene vojske izvršili su na Intervidovskom poligonu Pasuljanske livade bojno gađanje s borbenih vozila pešadije BVP M-80 protivoklopnim vođenim raketama "maljutka" i "fagot".
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Operateri nišandžije na BVP pripremali su se za vatreno krštenje, svojevrsnu krunu obuke više od dva meseca, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima, komandant Prve brigade, brigadni general Željko Petrović, koji je obišao učesnike gađanja, naglasio je da samo najbolji operateri, oni koji se dokažu za trenažerom, izlaze na bojevo gađanje.

"Gađanje protivoklopnim navođenim raketama s borbenog vozila pešadije jedno je od najsloženijih gađanja u pešadijskim i mehanizovanim jedinicama", rekao je Petrović i dodao da je obuka koja prethodi realizaciji gađanja intenzivna i veoma složena, a oni koji su u toku višemesečne obuke postigli najbolje rezultate imaju priliku da osete šta znači bojevo gađanje i lansiranje "maljutke", protivoklopne rakete koja se na cilj navodi ručno.

"Ovo gađanje izveli su profesionalni vojnici koji su prvi put lansirali bojeve rakete. Postigli su izuzetne rezultate, pogotovo dve dame koje su odlično pogodile metu. Inače, ovo je prvi put u Vojsci Srbije da i žene vojnici lansiraju protivoklopne vođene rakete", istakao je general Petrović.

Komandant protivoklopne raketne čete 11. pešadijskog bataljona, major Boban Petrović, rekao je da su nišandžije te jedinice posle obuke u matičnoj kasarni u Pančevu provele petnaest dana u Požarevcu, gde su uvežbavale vođenje rakete na trenažerima, dok su pripadnici 17. pešadijskog bataljona, prema rečima zamenika komandanta bataljona, majora Adama Horvata, više od dva i po meseca intenzivne obuke proveli u kasarni u Bačkoj Topoli.

Za rezultate postignute u lansiranju "maljutki", kako su rekli, najzaslužniji je zastavnik Rajko Marković, dugogodišnji instruktor operatera na BVP, od koga su učile i razvodnici Darija Opala i Rajka Vladetić, najbolje na gađanju.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar