Borba sa snegom – vanredno u sedam opština, evakuisano 10 osoba

|   Info
Zbog snega koji je neprekidno padao dva dana, vanredna situacija na snazi je u Novoj Varoši, Lučanima, Raški, Ivanjici, Kraljevu, Arilju i Požegi.
Foto: KCN, Ružica Simonović

Izvor: RTS, Tanjug

Svi državni putevi u Srbiji su prohodni, kaže izvršni direktor Sektora za održavanje državnih puteva JP ''Putevi Srbije'' Zoran Stojisavljević i dodaje da snega ima na putevima drugog prioriteta u brdsko planinskim krajevima gde je saobraćaj otežan.  

Najviše snega palo je u regionima Nove Varoši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže.

Obilne snežne padavine, praćene olujnim snežnim nanosima, koje su u prethodnih par dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opštine.

Više od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim školama zabeleženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Visina snežnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima u planinskim krajevima, kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročišćeni. Međutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od deset tona naftnih derivata.

RTS-u je potvrđeno da je vanredna situacija proglašena i u opštini Ivanjica.

Na sajtu opštine stoji da je Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu.

U toku jučerašnjeg dana je pomoć dopremljena do šest domaćinstava. U seoskom području usled niskih temperatura u pojedinim domaćinstvima došlo je do zaleđivanja vodovodnih cevi, dok neka samohrana staračka domaćinstva nisu u mogućnosti da dođu do ogreva pa su im članovi tima Crvenog krsta pomogli da se očiste prilazi do drva.

U Novom Pazaru je danas situacija povoljnija nego prethodnih dana. Kako javlja reporter RTS-a, gradska čistoća je angažovala mehanizaciju i ljudstvo za čišćenje vozila prvog prioriteta, a problem su ulice drugog prioriteta. Padavine su otežavale čišćenje.

Nadležni kažu da imaju dovoljnu količinu soli i pozivaju građane da pomognu tako što će očistiti prilaze u trotoare ispred svojih objekata.

Putevi ka Sjenici, Tutinu i Kraljevu su prohodni, a na prilazima Kopaoniku obavezna je upotreba lanaca

Danas je proglašena i vanredna situacija u Kraljevu, rekao je za RTS predsednik opštine Predrag Terzić.

Na terenu su sve raspoložive ekipe koje su u službi Sektora za vanredne situacije. Radi se na čišćenju prilaza i saobraćajnica, posebno na teritoriji Rudna, Studenice i Bzovika.

Nepristupačni su putevi ka Gokčanici, gde od jutros ne radi ni škola, kao ni u Vitkovcu, Zakuti i Milavčićima. U još nekoliko mesta nastava se odvija skraćeno.

U tom kraju su uglavnom staračka domaćinstva, tako da će Crveni krst i zdravstvene ekipe krenuti u njihov obilazak. Prilaz planini Goč je neprohodan. U samom gradu sneg neprekidno pada a sobraćaj je usporen.  

Dopisnik RTS-a javlja da je vanredna situacija proglašena i u Arilju. Sneg je u višim delovima te opštine dostigao 80 centimetara.

U saopštenju opštinskog Štaba za vanredne situacije se navodi da su razlozi za proglašenje vanredne situacije neprohodnost državnih, opštinskih i zaseočkih puteva, što je prouzrokovalo odsečenost domaćinstava, nemogućnost nastave u seoskim školama i otežano snabdevanje lektričnom energijom. Ekipe i vozila Hitne pomoći su na terenu. Apeluje se na građane da očiste sneg ispred svojih radnji i domaćinstava.

Nakon toga i opština Požega proglasila je vanrednu situaciju zbog snega koji neprekidno pada danima i zbog problema koje je doneo.

Situacija na području Pomoravskog okruga, uprkos snegu koji pada od juče sa manjim i jačim intenzitetom, je stabilna. Snabdevanje strujom, gasom, vodom i toplotnom energijom je uredno, a zimska služba je bila celu noć na terenu. Svi glavni putni pravci su prohodni.

Najviše snega je palo u opštini Rekovac, a najteža situacija je u selima Beočić, Sekurič, Šiljevica i Šljivica.

Sinoć je u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Jagodine povređeno dvoje državljana Bugarske koji su primljeni u bolnicu i nisu životno ugroženi.  

Sneg je juče padao i na teritoriji Beograda. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcioniše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on rešava u hodu.

Visina snega u Beogradu, prema zvaničnim podacima RHMZ-a, jeste 15 centimetara. Ekipe Zimske službe "Beograd-puta" su na terenu, i dalje su u četvrtom stepenu pripravnosti. Angažovana su 192 vozila sa 195 radnika, javlja reporter RTS-a.

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije PredragMarić je rekao da su sve raspoložive ekipe na terneu i da će pripadnici Sektora biti angažovani u ugroženim područjima sve dok se situacija ne stabilizuje.

"Do sada smo imali jedanaest intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice.

U narednih 48 sati očekuje se smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu", izjavio je Marić.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar