Boris Džonson podneo ostavku

|   Info
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson podneo je ostavku zbog neslaganja u vladi oko Bregzita.
Foto: YouTube printscreen

Izvor: B92

Džonson je treći član vlade koji je u poslednja 24 sata podneo ostavku i odlučio da napusti vladu, umesto da podrži plan premijerke Tereze Mej o Bregzitu, navodi Gardijan.

"Ovog popodneva, premijerka je prihvatila ostavku Borisa Džonsona kao ministra spoljnih poslova. Uskoro će se znati ko će ga zameniti. Premijerka se zahvaljuje Borisu na njegovom radu", saopštio je portparol Dauning strita.

Pre Džonsona, ostavku su podneli i britanski ministar za Bregzit Dejvid Dejvis i njegov zamenik Stiv Bejker. Dejvis je podneo ostavku jer smatra da politika britanske premijerke podriva pregovore sa Briselom o izlasku Britanije iz EU i da britanski parlament ne bi zaista povratio vlast nakon izlaska, prenosi Rojters.

"Opšti smer politike u najboljem slučaju će nas ostaviti u slaboj pregovaračkoj poziciji, a moguće i sa neizbežnim posledicima", naveo je Dejvis u pismu ostavke upućenom premijerki Terezi Mej.

On smatra da će neizbežna posledica predložene politike biti da parlament pre ima iluzornu, nego stvarnu kontrolu. Ostavka odmah stupa na snagu. Britanska vlada postigla je u petak dogovor o poziciji za pregovore o budućem odnosu Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije posle Bregzita.

Ministri su podržali plan o uspostavljanju zone slobodne trgovine za industrijsku i poljoprivrednu robu sa EU, na osnovu zajedničkog pravilnika, kao i "kombinovanoj carinskoj teritoriji".

Prethodno je ostavku podneo i Dejvid Dajvis, ministar za Bregzit.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar