Lideri Zapadnog Balkana na samitu u Londonu

|   Info
Samit lidera Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa počinje danas u Londonu. Berlinski proces počeo je pre pet godina na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel. Sticajem okolnosti, domaćin samita o pridruživanju Evropskoj uniji je zemlja koja je i zvanično napušta za devet meseci.

Izvor: RTS

Peti put za redom šest lidera Zapadnog Balkana sastaju se sa zvaničnicima Evropske unije kako bi sagledali šta je urađeno do sada i koji su još glavni zadaci i izazovi našeg regiona, naročito u svetlu evrointegracija.

Teme dosadašnjih susreta, od Berlina, preko Beča, Pariza i prošle godine Trsta diktirali su aktuelni događaji -  izbeglička kriza, jačanje same evrozone i ekonomija.

Ove godine tri su teme - bezbednost, rešavanje otvorenih pitanja poput nestalih osoba i treća je ekonomija.

Prvi put biće angažovan i civilni sektor, nevladine organizacije koje će imat debatu sa zapadnobalkanskim zvaničnicima o najvažnijanijim pitanjima.

Prvi dan je u znaku ministara spoljnih poslova, gde je domaćin šef britanske diplomatije Boris Džonson. Drugog dana, u utorak, britanska premijerka Tereza Mej biće domaćin liderima vlada zapadnobalkanske šestorke.

Čini se paradoksalno da je London domaćin Samita posvećenog jačanju Evropske unije i sa zemljama Zapadnog Blakana u njoj, i to samo devet meseci pre nego što će zvanično napustiti istu tu uniju.

Međutim, odluka da London bude jedan od domaćina doneta je pre Bregzita, a i sami britanski zvaničnici kažu da na ovaj način žele da pošalju političku poruku da, iako London napušta Evropsku uniju, ne napušta Evropu i želi bezbedan, stabilan, ekonomski razvijen region Zapadnog Balkana.

Pri tom, naveli su da je spoljnopolitički interes Velike Britanije da podržava napore Srbije i drugih drzava regiona da postanu članice EU.

Ovo je peta godina za redom da se Samit održava i očekuju se konkretna rešenja da bi skup imao smisla.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je uoči Samita za RTS da je, osim konkretnih projekata,  suština sastanaka u okviru Berlinskog procesa i pokazivanje da je tema proširenja EU i dalje aktuelna.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar