"Nordijski model moguć i na Balkanu"

|   Info
Nordijski model države, uz političku stabilnost, ekonomski rast, vreme, ali i visoke poreze, nije nemoguće stvoriti i na Zapadnom Balkanu, rekao je danas ambasador Danske u Srbiji Anders Hougard.

 

Izvor: Tanjug

U osnovi nordijskog modela je država blagostanja, kao i način na koji smo uredili naša tržišta rada, što smo uglavnom činili u procesima pregovora - rekao je Hougard u intervjuu Radio Slobodnoj Evropi.

Upitan da li je realno da se taj nordijski model države blagostanja "primi" u ekonomski siromašnim zemljama na Zapadnom Balkanu, Hougard je odgovorio potvrdno.

- Naravno, za to su neophodni politička stabilnost i ekonomija, ne mora ona obavezno biti snažna već ekonomija koja se razvija u pravom smeru - rekao je ambasador.

Kako je istakao, to je ono što sada vidi u Srbiji - političku stabilnost i ekonomski rast.

- U poređenju sa situacijom koju ste imali za vreme ratova, sada se ekonomija zemlje zaista oporavlja - dodao je on.

Ono što dodatno treba da naglasim kada govorim o našem modelu države blagostanja, naveo je danski ambasador, jeste da se on zasniva na veoma visokim poreskim stopama.

- To znači da vi zapravo morate da steknete novac kojim biste izgradili državu blagostanja – ona ne pada s neba. Mi u nordijskim zemljama imamo visoke poreze. Dakle, ako budete i dalje imali ekonomski rast, bićete u stanju da steknete neophodna sredstva za takav model - rekao je Hougard.

Iako Danska nije deo Berlinskog procesa, ambasador smatra da je taj proces izuzetno važan.

- Kada pogledate šta se sve događalo u Londonu, vidite da je reč o širokom spektru napora, a to je po mom mišljenju veoma značajno za region - smatra Hougard.

Na ovim prostorima se još uvek ne razume potpuno koliko je značajna podrška Evropske unije, naglasio je danski ambasador.

- Naravno, i mi moramo učiniti više da bude vidljivije da je EU glavni trgovinski partner - zaključio je Hougard za RSE.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar