„Zapadni Balkan centar svih migranata? To su spekulacije“

|   Info
Srbija se ne suočava sa situacijom iz 2015, a navodi da će zemlje Balkana biti centar za prihvat svih migranata su spekulacije, kaže Vladimir Petronijević.

Komentarišući za RTS navode da će zemlje Zapadnog Balkana biti centar za prihvat svih migranata, pa samim tim i Srbija, izvršni direktor Grupe 484 kaže da je to zabrinjavajući trend ali da je još uvek reč o spekulacijama.
Prema njegovim rečima, zemlje Zapadnog Balkana ipak imaju perspektivu članstva EU. „Zašto bi pravili kampove na prostoru koji će za šest, sedam godina postati deo evropskog prostora“, upitao je Petronijević.
Petronijević kaže da poslednjih meseci i Bosna i Hercegovina i Hrvatska imaju problema u vezi sa migrantima, dok je juče u Hrvatskoj, koja ne dozvoljava ulaz migranata, intervenisala i policija. „Bićemo svedoci takvih događaja i ubuduće, jer je dinamika na balkanskoj ruti intenzivna“, rekao je Petronijević.
Petronijević napominje da će situacija umnogome zavisiti od odnosa Turske i Evropske unije i da je važan broj migranata iz Afrike koji koriste balkansku rutu.

Na upozorenje Crvenog krsta da se povećava broj migranata na balkanskoj ruti, i da ih je ove godine prošlo 5.500, Petronijević kaže da se ti podaci odnose na migrante koji su identifikovani, ali da se oni oslanjaju i na krijumčare ljudi.
Što se tiče opomene EU Srbiji zbog ukidanja viza pojedinim zemljama, pre svega Iranu, Petronijević smatra da se mora postići izbalansirani pristup.
Vizni režim je deo spoljne politike koju država može da vodi samostalno, ističe on ali ukazuje na propust što ukidanje viza nije praćeno sporazumom o readmisiji, dodajući da se o tome sada razgovara.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar