Sutra počinje školska godina i za đake migrante

|   Info
Ove školske godine, u 33 škole širom Srbije, upisana su 344 đaka migranta, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Radi se o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat.

"Sva deca su prošla obavezan sistematski pregled i sutra će se naći u školskim klupama", ističe se u saopštenju.
Kako se navodi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključena i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama.
Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje, o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.
Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri.

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodaje se u saopštenju.
Kako ukazuje Komesarijat, predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.
U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar