Kompas Podunavlja

|   Info
Izvršna direktorka Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM Katarina Golubović izjavila je danas da na informacionoj platformi Kompas Podunavlja, koja je prvenstveno nastala kao pomoć migrantima, zainteresovani mogu da nađu informacije o osam zemalja Dunavskog regiona koje su neophodne za svakodnevni život.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Platforma je namenjena svima. Prvenstveno je nastala kao pomoć migrantima koji dolaze u osam zemalja Dunavskog regiona, rekla je Golubović novinarima na Međunarodnoj radionici Dunavska informaciona platforme za ekonomsku integraciju migranata.

Golubović je rekla da na toj informacionoj platformi svako ko želi da ode u neku od zemalja koje se nalaze u Dunavskom regionu može da nađe informacije o boravku u toj zemlji, zdravstvenom sistemu, mogućnosti zapošljavanja, obrazovanju, i svemu onome što čini svakodnevni život.

Ona je istakla da su ove informacije prevedene na 21 jezik.

U izradu platforme bilo je uključeno osam zemalja, institucija, instituta, nevladinih organizacija i mnogih drugih koji su uložili veliki napor u poslednje dve godine da obrade sve te informacije i da ih prezentuju na način koji je razumljiv običnom čoveku s obzirom da su to pravne informacije, rekla je ona.

Golubović je navela da je to značajno za svakog ko namereva da živi u Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Hrvatskoj, Sloveniji i Srbiji.

Ona je rekla da platforma treba da posluži svima koji dolaze u kontakt sa migrantima, kao što su javne službe, nevladine organizacije, svima koji žele da im pomognu.

Golubović je rekla da bi platforma trebalo da omogući migrantima da se lakše upoznaju sa svojim pravima i navela da su informacije i na farsi jeziku.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković rekla je da informacije nisu dovoljno sistematizovane, a često postoje i jezičke barijere zbog stručnih izraza, i da je zbog toga platforma Kompas Podunavlja izuzetno značajna za snalaženje migranata, ali i svih stanovnika Srbije.

Ona je ocenila da je ovo strateški važan projekat i da su na platfomi sve značajne informacije neophodne migrantima.

Janković je rekla da je važna odlika ove platforme to što može da se nadograđuje u skladu sa potrebama i što mogu da je koriste državne i javne institucije i svi koji pomažu migrantima.

Janković je rekla da oni mogu da daju sugestije kako da se unapredi i olakša život svakome ko se našao na teritoriji Srbije, bez obzira u kom je statusu.

Ona je rekla da Srbija gradi društvo u kome svako ko se nalazi na njenoj teritoriji treba da uživa sva ljudska prava, jer je ravnopravnost uslov za ostvarivanje svih drugih prava.

Janković je rekla da je osnovna ideja platforme da se migranti informišu, ali i da bude neka vrsta veze između migranata i državnih organa kojima mogu da se obraćaju.

Izvršni direktor Fonda za otvoreno društvo Srbija Milan Antonijević rekao je da platforma funkcioniše od novembra prošle godine i da je na usluzi migrantima koji su u zemljama Podunavske regije, ali i svima koji traže informacije o promeni posla i drugim pitanjima koja ih zanimaju, a odnose se na ovaj region.

Prema njegovim rečima, ova platforma podstiče mobilnost radne snage i pomoću nje može da se vidi na koji način se razlikuju prakse i politike u zemljama Dunavskog regiona i koliko ima prostora za unapređenje.

Foto: FoNet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar