Dačić: Srbija prema migrantima postupa humano i odgovorno

|   Info
Srbija je učinila maksimalan napor i obezbedila smeštaj, hranu, obuću, odeću, zdravstvenu zaštitu i psiho-socijalnu pomoć svima koji se na migrantskom putu duže zadržavaju u našoj zemlji, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

On je to izjavio na 69. zasedanju Izvršnog komiteta Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice u Ženevi.

Dačić je podsetio da od 2015. godine u Srbiji borave izbeglice i migranti sa Bliskog istoka i dodao da se, posle velikog izbegličkog talasa, njihov broj smanjio na 3.400.

Oni dolaze iz Azije i Afrike i nakon tranzita kroz zemlje članice EU, preko Srbije žele da nastave put ka razvijenijim državama, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija je ovom problemu pristupila humano i odgovorno, u skladu sa međunarodnim standardima, oslanjajući se, pre svega, na sopstvene ljudske i finansijske resurse i saradnju sa telima i agencijama UN i drugim relevantnim međunarodnim i nevladinim organizacijama.

Tim ljudima i njihovoj deci, lišenim sopstvenog doma, pružamo i obrazovanje i neku vrstu osposobljavanja za izazove koji će ih sačekati na daljem putu, naglasio je Dačić.

Foto: televizija Kopernikus

Posebno smo ponosni na humani pristup građana naše zemlje, koji je odraz našeg kolektivnog iskustva sa raseljavanjem u poslednje dve decenije, napomenuo je on.

Podsetio je da još traje proces integracije više od 300.000 izbeglica i interno raseljenih lica sa teritorije bivše SFRJ, dok se u dugotrajnom raseljenju u statusu izbeglica nalazi još uvek 28.000 lica, a u statusu interno raseljenih više od 200.000 lica sa Kosova i Metohije.

Dačić je učesnicima skupa skrenuo pažnju i na ozbiljan projekat koji se sprovodi Srbiji, čiji je i UNHCR deo, a reč je o Regionalnom stambenom programu, koji zajednički sprovode Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora, uz Evropsku komisiju, UNHCR, OEBS i Razvojnu banku Saveta Evrope.

Jednostavno rešenje za problem raseljenja ne postoji. Ipak, na primeru Regionalnog stambenog programa vidimo da se može naći put ka rešenju ukoliko postoji volja, ocenio je on.

To je, dodao je, veoma važna poruka, jer u Srbiji, osim izbeglica iz bivše SFRJ, boravi i više od 200.000 interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, za koje se ni posle 19 godina nisu stekli uslovi za održivi povratak.

Uspešno sprovođenje Regionalnog stambenog programa nam svima uliva nadu da rešenja postoje, poručio je Dačić.

Šef sprske diplomatije se na kraju zahvalio visokom komesaru UN za izbeglice Filipu Grandiju i UNHCR na posvećenosti i neumornom radu u rešavanju aktuelne globalne izbegličko - migrantske krize, ali i na posvećenosti i istrajnosti u rešavanju pitanja dugoročnog raseljenja.

On je istakao da UNHCR i drugi međunarodni partneri mogu i ubuduće računati na saradnju Srbije u ostvarivanju tog cilja.

Današnje zasedanje je otvorio visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi, a uvodno izlaganje imala je izvršna direktorka Svetske banke Kristalina Georgijeva.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar