Kurc: Rešenje za migracije samo na spoljnim granicama EU

|   Info
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ocenio je da pitanje migracija može biti rešeno samo na spoljnim granicama i da su to gotovo svi uvideli.
Foto: Fonet


Izvor: Tanjug


Kurc je, uoči današnjeg Samita EU u Salcburgu, bečkom dnevniku Standard rekao da sada sa pravom postoji fokus na Fronteksu i boljoj saradnji sa zemljama porekla i tranzita.

"Pojedine članice koje su još pomalo skeptične moramo uveriti u to", naglasio je Kurc navodeći posebno Italiju, Španiju i Grčku.

Neophodno je da svi razumeju da je sa zemljama tranzita i porekla neophodno stupiti u kontakt i sklapati sporazume, naveo je austrijski kancelar.

Kurc je istakao da skeptične države pre svega strepe za svoja prava suvereniteta i da sigurno neće biti nesrećne što mnogi migranti neće moći da nastave neprimetno put ka centralnoj Evropi.

"Ne treba nam akcija kažnjavanja Velike Britanije"

Kurc se osvrnuo i na Bregzit, koji će takođe tema neformalnog samita u Salcburgu, rekavši da sporazuma može biti samo ako bude postojao kompromis.

"Jasno je da ne može da se bira samo ono najbolje. Ali ne treba nam ni akcija kažnjavanja Velike Britanije. Nadam se da nećemo imati tvrd Bregzit bez sporazuma", rekao je Kurc.

Najavio je da će sredinom oktobra, Austrija kao predsedavajuća EU, organizovati specijalni Samit o Bregzitu.

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar