Najavljene obilne kiše otežaće spasavanje dečaka iz pećine

|   Info
Spasioci na Tajlandu i dalje neumorno rade kako bi spasli 12 dečaka i njihovog trenera koji su više od deset dana zarobljeni u poplavljenoj pećini.


Izvor: B92, INDEX. HR

Posle deset dana potrage za njima, poronađeni su u ponedeljak, relativno dobrog zdravlja, ali problem je nastao kada ih je trebalo izbaviti.

Pećina je pod vodom, a spasioci nemaju rešenje kako da ih izvuku na sigurno. Na to utiču i nepovoljne vremenske prilike, jer je u tom delu sveta počela sezona monsuna.

Meteorolozi su za najavili obilne kiše za vikend, koje će dodatno napuniti već poplavljenu pećinu.

Koliko je procedura spasavanja komplikovana, pokazuje podatak da je spasiocima bilo potrebno pet do šest sati kako bi došli do dečaka i trenera.

Dečaci ne mogu da izađu istim putem kojim su došli spasioci, jer se radi o teškom, opasnom i kompilkovanom putu kroz mrak, vodu, blato i brzake, koji i iskusnim spasiocima predstavljau težak fizički napor.

Za izgladnele i umorne dečake od kojih neki ne znaju ni da plivaju, taj put bi možda bio koban.

Dečaci i trener u pećini bi mogli da ostanu i preko četiri meseca, ali spsasioci se pripremaju i na moguću akciju hitnog izvlačenja mladih fudbalera.

Zasad se velikim pumpama iz pećine izbacuje voda. To je samo sanacija, jer je svu vodu nemoguće izbaciti.

Najavljene padavine dodatno bi zakoplikovale situaciju, jer bi ispumpavanje vode u tom slučaju postalo gotovo besmisleno. Trenutno je spasiocima cilj da izbace što više vode i da tako dobiju na vremenu.

Uprkos svemu, dečaci su dobre volje smeju se i igraju. Poslednje fotografije dečaka objavljenu su juče, a sa njima su sve vreme spasioci, doktor i medicinska sestra.

Problem predstavlja nedostatak svetla, koji bi mogao da utiče na njihovu psihu i bioritam. U među vremenu dečaci uče da rone, a mnogi stručnjaci smatraju da bi tomoglo da bude veoma opasno.

Većina pogleda je i dalje uperena u nebo, a svi se pitaju kad će kiša i koliko će obilna biti.

 

 


 
 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar