Tajland, spasilac preminuo zbog nedostataka kiseonika

|   Info
Tokom akcije spasavanja 12 dečaka i njihovog trenera iz pećine na severu Tajlanda poginuo je jedan spasilac. Komandant tajlandskih "Foka" kaže da se situacija promenila i da je ostalo "ograničeno vreme" za spasavanje.

Izvor: RTS, Tanjug

 

Poginuo je bivši tajlandski mornarički ronilac Saman Gunan, koji je izgubio svest dok je izlazio iz pećine, gde je dostavljao boce sa vazduhom, prenosi Bi-Bi-Si. "Njegov zadatak je bio da isporuči boce sa kiseonikom. On nije imao dovoljno kiseonika za sebe dok se vraćao", rekao je jedan tajlandski zvaničnik.
Dodao je da se radi o čoveku koji je nekada radio u mornarici, a sada se priključio akciji spasavanja.
"U pećini je teško. Na putu iz pećine, on se udavio. Njegov kolega je pokušao da mu pruži prvu pomoć, ali nije uspeo. Kada smo ga izvukli, opet smo pokušali da mu pružimo prvu pomoć, ali nije reagovao, a onda smo ga prebacili u bolnicu", izjavio je komandir tajlandskih mornaričkih "Foka" Arpakorn Jukongku.
Dodao je i da će se operacija spasavanja nastaviti.
Visoki komandant tajlandske vojske Čalogčai Čajakam rekao je da je sada najhitnije dostaviti dečacima boce s kiseonikom.
Spasioci krče put kroz gustu šumu stotinak metara iznad pećine tražeći alternativni način da ih izvuku odozgo, a put Tajlanda su krenuli i inženjeri specijalizovanih kompanija Ilona Maska.
"Želimo da pronađemo put do dole. Verujem da smo blizu", rekao je Rojtersu predsednik tajlandskog Instituta za inženjering Tanes Virasiri.
Spasioci danas užurbano traže način da spasu dečake imajući u vidu prognoziranu dugotrajnu kišu.
Helikopteri se spuštaju na zelena brda pod bujnim rastinjem iznad pećine, pružajući pomoć u iznalaženju alternativnog načina za izvlačenje mladih fudbalera iz poplavljene pećine.
Tanesovi inženjeri rade zajedno sa vojskom na ispitivanju zone za koju veruju da je zadnji deo pećine, odrezujući krhke delove stena za koje kažu da bi se mogle nalaziti na stotine metara od mesta na kojem su dečaci zaglavljeni.
"Prvobitno smo razmatrali mogućnost da ovuda dečacima dostavimo namirnice, ali sada bismo mogli da tu opciju proširimo", rekao je Tanes.
Čalongčai Čajakum, visoki oficir tajlandske vojske, rekao je da se spasilački tim juče spustio oko 300 metara niz otvor na brdu, ali su naišli na ćorsokak.
Prema njegovim rečima, 200 ljudi danas pokušavaju da na brdu pronađu bolji otvor.
U akciju spasavanja 12 dečaka, starih od 11 do 16 godina, uključeno je 1.000 osoba, a među njima su ronioci, vojno osoblje i volonteri.
Dečaci i njihov 25-godišnji trener ušli su u pećinu posle treninga 23. juna. 
Za sada, dečaci su u dobrom zdravstvenom stanju i redovno im se dostavljaju hrana i lekovi.
Malo vremena preostalo
Komandant tajlandskih mornaričkih snaga "Foke" rekao je da je ostalo "ograničeno vreme" za izvlačenje dečaka.
"Isprva smo mislili da dečake možemo dugo da održavamo u životu u pećini, ali su se sada mnoge stvari promenile. Imamo ograničeno vreme", rekao je jutros komandant "Foka" Arpakorn Jukongkaev na konferenciji za novinare, prenosi AP.
Zvaničnici su rekli i da zabrinjava to što se smanjuje nivo kiseonika u komori pećine u kojoj se oni nalaze. 
Situacija sa spasavanjem pogoršana je sinoć kada su, tokom akcije spasavanja, spasioci volonteri nenamerno upumpali dodatnu količinu vode, umesto da vodu ispumpaju.
Dečaci se trenutno nalaze oko četiri kilometra od ulaza u pećinu.
Problem i dalje prave komunikacije, dok spasioci razmatraju koje opcije imaju za izvlačenje dečaka uoči sezone monsuna, koja zvanično počinje u subotu.
Vlasti za sada nisu uspele da uspostave telefonsku liniju, a put od dečaka do površine traje nešto više od šest sati.
Pojedini pećinski stručnjaci izjavili su da bi najbezbednija opcija bila da se dečacima i treneru obezbedi dovoljno zaliha, a da u pećini sačekaju kraj monsunske sezone, koja, međutim, traje do oktobra.
Vlasti istražuju i druge opcije, koje uključuju pretragu pećine i traženje drugih načina za brže ispumpavanje vode.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar