Dečaci su spaseni, ali sada im prete zarazne bolesti

|   Info
Nakon što je srećno okončana drama oko pronalaska i spasavanja 12 tajlandskih dečaka i ihovog trenera, počinje procena njihovog fizičkog i psihičkog stanja.
Foto: Fonet

Izvor: B92, Blic

Podsetimo, poslednja četiri dečaka i njihov trener izvučeni su iz poplavljene pećine na severu Tajlanda u utorak popodne. U akciji spasavanja su učestvovali specijalno obučeni ronioci iz celog sveta, kao i specijalne tajlandske snage "foke".

Svi dečaci i njihov trener izvučeni su ronjenjem kroz lavirinte pećine i svi su prošli bez povreda.
Od trenutka od kada su pronađeni i dečaci i trener su bili pod stalnim nadzorom lekara i stručnjaka. A kada su izvučeni u akciji koja je trajala par dana, prevezeni su hino u bolnicu gde se obavljaju detaljne pretrage njihovog stanja.

"Većina dečaka koji su izvučeni iz pećine izgubila je nakon 17 dana provedenih tamo u proseku po dva kilograma, ali su dobrog opšteg stanja i ne pokazuju znake stresa", izjavio je inspektor tajlandskog Ministarstva zdravlja Tongčaj Lertvilairatanapong, prenosi Rojters.Dečaci su u karantinu, odnosno ne smeju da kontaktiraju sa roditeljima ili članovima porodice osim kroz zaštitno staklo. razlog za tu meru opreznosti je bojazan lekara da bi dečaci možda mogli biti izloženi opasnim bolestima kojima su mogli da se zaraze iz prljave vode i ili životinja koje žive u pećini.

Najviše se sumjja na pećinsku bolest, poznatu kao histoplazmoza, koja se može dobiti udisanjem spora gljivica, često pronađenih u tlu od izmeta ptica ili slepih miševa.

Druga bolest od koje bi dečaci mogli da obole je leptospiroza koja se odbija od urina pacova. Takođe, mogućnost postoji i od obolevanja od meliodoze, tropske bolesti uzrokovane bakterijama koje žive u vlažnom tlu i ulaze u telo kroz povrede i ogrebotine, ali i od bolesti slepih miševa, preneo je "Blic".

Foto: Fonet

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar