Rusija o slučaju "Skripalj 2": Nismo valjda toliko ludi

|   Info
Bilo bi suludo pomisliti da je Rusija izvela "nov" napad nervnim gasom u Engleskoj usred Fudbalskog prvenstva koje se održava u Rusiji, navodi ruska strana.

 

Izvor: Tanjug, AFP


 "Koliko je suludo što misle da će Rusija upotrebiti takozvani novičok usred Fudbalskog prvenstva... Šou mora da se nastavi?", napisala je ruska stalna misija pri Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW), na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Ambasada je ovaj komentar iznela nakon vesti da su dva Britanca u kritičnom stanju pošto su, kako se veruje, došli u dodir sa otrovom posle napada na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke u martu.

S druge strane, Kremlj je saopštio da nema informacije o novom trovanju nervnim agensom razvijenim u SSSR na jugu Engleske. "Nemamo informacije o supstanci koja je stvarno korišćena niti o načinu na koji je korišćena", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za novinare.

On je rekao da je Moskva "veoma zabrinuta" zbog ponovne upotrebe takvih supstanci u Evropi.

U međuvremenu, britanskapolicija je saopštila da su Britanci koji su otrovani u novom slučaju izlaganja nervnom agensu identifikovani kao Čarli Rouli i Doun Sterdžis.

Britanske vlasti nisu optužile Rusiju za umešanost u novi incident navodeći da je njihova pretpostavka da su Britanci otrovani tragovima nervnog gasa preostalim iz prethodnog napada.

Rusija negira umešanost u napad na Skripaljeve.

Zamenik predsednika ruske državne Dume Sergej Železnjak rekao je za državnu televiziju da novi slučaj trovanja u Britaniji liči na pokušaj da se pokvari pozitivna percepcija Rusije među engleskim navijačima na Fudbalskom prvenstvu u Rusiju, prenosi Rojters.

Železnjak je rekao da Britaniji treba "izazivanje histerije" kako bi se skrenula pažnja sa onoga što rade njene obaveštajne službe.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar