Mali: Pravilnik o PDV-u ima za cilj da poveća efikasnost rada Poreske uprave

|   Info
Novi Pravilnik o PDV-u, koji je stupio na snagu 1. jula, trebalo bi da poveća efikasnost rada Poreske uprave i ubrza povraćaj PDV obveznicima, ocenjuju nadležni.

Izvor: Blic

S druge strane, privrednici se žale da je on suviše komplikovan i da oduzima više vremena za popunjavanje prijave nego "starija verzija". Ministar finansija Siniša Mali smatra da Pravilnik usvojen prošle godine, koji je stupio na snagu pre nekoliko dana, ima za cilj da poveća efikasnost rada Poreske uprave, da poboljša informativnu osnovu na osnovu koje Poreska uprava radi, i da ubrza kako evidenciju, tako i povraćaj PDV-a.

- Novi Pravilnik o PDV-u je samo prvi korak u reformi poreske administracije koja nas očekuje u narednom periodu. Mi smo taj Pravilnik doneli zajedno kroz rad sa Privrednom komorom Srbije, a veliki broj privrednika je i pozdravio njegovo usvanjanje - kaže Mali za Tanjug.

Prema njegovim rečima, cilj je da se poboljša ne samo rad i efikasnost Poreske uprave, već i da se ubrza proces povraćaja PDV-a kako bi privreda povećala likvidnost.

Pojedini privrednici se, međutim, žale, kako je objavio Blic Biznis, da će s novim Pravilnikom od sada morati da popunjavaju brojne tabele, da unose desetine podataka, što, kažu, zahteva više vremena, rada i komplikuje njihovo poslovanje.
Foto: Klix.ba / RAS Srbija

Šef odseka za razvoj funkcije kontrole u Poreskoj upravi, Goran Cvejić, ističe da je ova uprava pripremila tehničku podršku za sprovođenje novina u reformi poreskih zakona. On podseća da je Poreska uprava ovu godinu započela sa elektronskim poreskim prijavama za sve poreske oblike, te da će u tom maniru biti primenjen i pregled obračuna PDV-a.

- Kako novi Pravilnik nalaže, obezbeđena je softverska podrška za elektronsko podnošenje pregleda obračuna PDV-a koja je svim poreskim obveznicima omogućena na portalu ''ePorezi'' od 1. jula - kaže Cvejić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar