Uvid u poreske obaveze na jednom mestu od Nove godine

|   Info
Srbija uvodi red u oporezivanje imovine. Od Nove godine, svi građani i firme na samo jednom internet portalu imaće elektronski uvid u svoje poreske obaveze. Ovih dana mnoge lokalne samouprave sređuju dokumentaciju i prebacuju podatake o tome ko šta ima i na šta plaća porez u centralni sistem.
Fot: Pixabay

 

Izvor: RTS

Još se po Srbiji popisuje ko je šta preko noći dozidao, i ko plaća, a ko izegava porez, u nastojanju da se konačno formira kompletna evidencija o poreskim obveznicima. Još jedan zahtevan posao – da se svi podaci sa lokala sada sliju u centralu, u Data centar u Beogradu.

"To veoma znači i građanima i privredi i državi jer ćemo prvi put ukucavanjem JMBG broja ili PIB-a za pravna lica dobiti podatke o, recimo, porezu na imovinu na teritoriji celokupne Republike Srbije", ističe direktor Kancelarije za IT tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Svetlana Jovanović iz tima za uvođenje E-uprave Vlade Srbije ukazuje da bi Kancelarija za e-upravu trebalo da omogući da na jedan klik svi građani u Republici Srbiji mogu podatke o svojim poreskim obavezama da vide na jednom mestu.

Nedostaci, poput plaćanja prve rate poreza pre nego što stigne rešenje, podstakli su švajcarsku Vladu da pomogne da se sistem pojednostavi.

"Građanin može preko interneta da vidi svoje dugove ne samo u jednoj opštini, nego u svim opštinama u Srbiji, znači ako ima vikendicu na Zlatiboru a živi u Čačku onda će imati te dve stvari i moći će perspektivno i da uplati preko interneta", objašnjava Aleksander Grunauer, šef Projekta "Reforma poreza na imovinu".

A kakvi smo u plaćanju poreza?

Načelnica Poreske uprave u Kragujevcu Slavica Đinđić kaže da Kragujevčani porez 50 odsto plaćaju redovno. "Pedeset odsto je napravilo dugove neplaćanjem dugi niz godina", kaže Đinđićeva.

U srcu Šumadije prosek bolji nego u državi gde svako peto domaćinstvo ne plaća porez. Lokalna administracija veruje da će digitalizacija naplatu uvećati, a smanjiti brdo papira o poreskim obveznicima koje svakodnevno razmenjuju državni organi.

Violeta Nićiforović iz Sektretarijata za javne prihode Grada Beograda rekla je da je "dopisivanje" veliki administrativni teret, dok Snežana Miljević iz Poreske administracije u Vrnjačkoj Banji očekuje mnogo lakši obračun poreza na imovinu.

Ostaje autonomija u naplati poreza, koji se po opštinama razlikuje. Uvođenje reda u poreski sistem deo je reforme katastra.