Srbija ima najveću ekonomiju u regionu

|   Info
Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je danas da u izveštaju Evropske komisije o ekonomskom napretku zemalja koje su kandidati i potencijalni kandidati za članstvo u Evropskoj uniji navodi da Srbija ima najveću ekonomiju u regionu i da je najzaslužnija za dobre ekonomske rezultate, koje je ostvario region Zapadnog Balkana.

Komentarišući izveštaj Evropske komisije, koji se odnosi na drugi kvartal 2018. godine, Mali je rekao da je veoma zadovoljan jer je još jednom potvrđeno da je Srbija ekonomski lider na Zapadnom Balkanu i da ima značajno veći rast od prosečnog rasta u regionu, ali i u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija.

Prema njegovim rečima, izveštaj Evropske komisije je potvrda da je Srbija na dobrom putu, a tome je doprineo veliki broj investicija koji je realizovan u zemlji. Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prva četiri meseca ove godine iznosio je 4,6 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, podsetio je Mali.

Dodao je i da je inflacija u julu 1,7 odsto i da je Srbija prošle godine privukla rekordan broj stranih direktnih investcija, zahvaljujući kojima je otvoreno više od 20.000
novih radnih mesta.

Ministar finansija je istakao da najnoviji izveštaj Evropske komisije pokazuje da je Srbija prva od zemalja kandidata i potencijalnih kandidata kada je reč o smanjenju
nezaposlenosti i otvaranju novih radnih mesta.

Neophodno je da imamo stabilnu i jaku ekonomiju ako želimo da postanemo punopravni član Evropske unije, naglasio je Mali.

Evropska komisija prati rezultate svih zemalja koje su kandidati i ovaj izveštaj je dobar signal za našu zemlju i podstrek da nastavimo još jačim tempom, istakao je Mali.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar