Izlazak iz Cefte?

|   Info
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je, povodom odluke vlasti u Prištini da primenjuju zaštitnu carinu od 30 odsto na uvoz pojedinih vrsta voća i povrća i kukuruza, da je to de fakto izlazak Kosova iz Cefte.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Kako prenosi RTS, budući da se ta odluka, koju Priština primenjuje već dva dana, odnosi na sve trgovinske partnere, ministri trgovine Srbije, Makedonije i Bosne i Hercegovine zatražiće reakciju Cefte i Evropske komisije.

Ljajić ne očekuje reakciju nadležnih na poteze Prištine, pa će Beograd razmotriti mogućnost pojedinačnih mera.

"Ovo je zapravo de fakto izlazak iz Cefte, što se tiče privremenih institucija u Prištini. Malo vremena prođe a oni uvedu novu vancarinsku barijeru, nekada prema jednoj, nekada prema drugoj zemlji, sada prema svim zemljama regiona", rekao je Ljajić.

On je dodao da Beograd traži odgovor da li Priština jeste ili nije deo Cefte.

"Svakako, naš pritisak prema Evropskoj komisiji će biti permanentan jer ovo ponaљanje mora da prestane ili da Priština izađe formalno iz Cetfe. Mislim da je to poštenije nego na ovakav način da koristite benefite, a kad vam god padne napamet, uvodite vancarinske barijere prema partnerima", istakao je Ljajić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar