Mali: Prihod kompanija iz slobodnih zona blizu pet milijardi evra

|   Info
Kompanije u Srbiji koje posluju u okviru slobodnih zona ostvaruju prihod od 4,9 milijardi vera, dok su 2012. godine zaradile 2,5 milijardi evra, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

 

Izvor: Tanjug

Ministar je to izjavio prilikom obilaska "Slobodne zone" u Smederevu u kojoj danas posluje osam proizvodnih kompanija i jedna kompanija za skladištenje robe, a koje zapošljavaju 2.300 ljudi.

Siniša Mali je podsetio da 2012. godine na mestu gde se danas nalazi "Slobodna zona" u Smederevu nije bilo ničeg, te da je 2013. godine država pokloniila Gradu zemljište za dolazak investitora i da je tada finska kompanija PKC bila prva koja je tu otvorila svoje postrojenje.

Istakao je da se na tom prostoru grade dve nove kompanije koje će uposliti još 500 ljudi.

"'Slobodna zona' u Smederevu, kao i sam grad, ogledalo su privrede Srbije 2018. godine u odnosu na 2012. godinu", naglasio je Mali. 

Dok je, kako kaže, 2012. godine nezaposlenost bila rekordna, zemlja imala deficit u budžetu, kao i rekordni javni dug, situacija je danas, naveo je Mali, drugačija, jer javni dug pada i nezaposlenost je više nego prepolovljena, a Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu.

Govoreći o poslovanju kompanija u "Slobodnoj zoni" u Smederevu, Mali je istakao da je u poslednje četiri godine obim proizvodnje tih kompanija porastao 30 puta, ukupan izvoz 39 puta, a broj zaposlenih 20 puta.