Mali: Srbija ne želi da promaši Četvrtu industrijsku revoluciju

|   Info
Ministar finansija Siniša Mali kaže za RTS da je tokom posete srpske delegacije Kini potpisano 11 ugovora ukupne vrednosti preko tri milijarde dolara i da je važna poruka da Srbija ne želi da promaši Četvrtu industrijsku revoluciju. Želimo da uđemo u inovativne delatnosti i da budemo lideri u tome, to će nam obezbediti visoku stopu rasta za budućnost i siguran posao mladima koji dolaze, poručio je Mali.
Foto: Fonet

Izvor: RTS

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, istakao da je u svakom pogledu poseta predsednika Vučića Kini bila istorijska, kao i da je to danas rekao i ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

"Kada je predsednik Kine Si Đinping rekao da postoji ogromno poverenje između predsednika Vučića i njega i da je to ogromno poverenje osnova za čelično prijateljstvo između srpskog i kineskog naroda. Onda je rekao čelični prijatelji su oni koji su najbolji od dobrih prijatelja", naveo je Mali i dodao da mu je bilo drago što je bio deo tog istorijskog trenutka.

"Onda se tako nikada bolji politički odnosi prelivaju u ekonomsku sferu. Mi smo ovih par dana potpisali 11 sporazuma ukupne vrednosti preko tri milijarde dolara", naglasio je Mali.

Ukazao je da je jedan od ugovora i onaj o privatizaciji, odnosno preuzimanju RTB Bor.

"To je ugovor vrednosti milijardu 460 miliona dolara koji će biti investirane u RTB Bor u narednih šest godina. Zamislite samo kako će da izgleda istok Srbije – Bor, Majdanpek, Donji Milanovac i ceo taj deo Srbije nakon svih tih investicija", rekao je Mali.

Istakao je da RTB Bor od kompanije koji je bila na rubu propasti ima partera koji će da poveća proizvodnju i koji će da obezbedi siguran posao tim radnicima, ali i da doprinese povećanju BDP-a Srbije od 1,5 odsto na godišnjem nivou.

Takođe, naveo je Mali, potpisan je ugovor i za Fabriku guma u Zrenjaninu.

"Milijardu dolara investicije u jednu novu fabriku guma u Zrenjaninu. Osim tog jednog ugovora potpisali smo još dva ugovora koja su vezana za taj grad. To je nova budućnost za ceo Banat", dodao je Mali.

Kaže da je postignut dogovor i o Industrijskom parku u Borči koji će se prostirati na 320 hekatara i biće najveći kineski industrijski park u Evropi.

"Preko 1.000 kompanija se očekuje, skoro 10.000 radnih mesta", rekao je Mali.

"Sada vidite kako je važan odnos sa Kinom, koliko je to važnih ugovora, koliko je to novih radnih mesta i koliko je to novi podsticaj za razvoj naše privrede", rekao je Mali.

Na pitanje kada će se početi sa realizacijom tih projekata, Mali kaže da su potpisali ugovor o završetku obilaznice oko Beograda od Ostružnice ka Bubanj potoku i da su radovi već počeli, da ulaganje u istok Srbije kreće od 1. januara.

"To su rokovi koji su jako kratki. Da budem iskren, znajući predsednika Vučića, on već razmišlja o tome koje ćemo nove ugovore potpisati sa kineskim partnerima i kineskim investitorima i veoma je važna ta poruka da Srbija ne želi da promaši Četvrtu industrijsku revoluciju", rekao je Mali.

Ističe da mi razmišljamo sada na koji način da budemo deo investicija koje se odnose na inovativne tehnologije, na industriju znanja, na IT, na nešto što je novo, nešto što menja budućnost sveta, a ne samo Srbije u narednim decenijama.

"Želimo da uđemo u te inovativne delatnosti i želimo da budemo i lideri i u tome i to će nam obezbediti i visoku stopu rasta za budućnost, a takođe i siguran posao mladima koji dolaze", naveo je Mali.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar