Mali: U septembru o povećanju plata i penzija

|   Info
Iz Vašingtona je prošle nedelje stigla vest da je Bord direktora Svetske banke potvrdio odluku o novom aranžmanu sa Srbijom. Nedugo potom, za vikend iz Brisela vest da se u najnovijem izveštaju generalnog direktorata Evropske komisije za ekonomska i finansijska pitanja navodi da se u Srbiji predviđa znatno jačanje privrednog rasta. Ministar finansija Siniša Mali ističe da su potvrđeni izuzetni ekonomski rezultati Srbije.

Izvor: RTS

Siniša Mali je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je novi aranžman sa MMF-om dobra vest, potvrda izuzetnih ekonomskih rezultata Srbije i dokaz da su javne finansije konsolidovane.
Gostovanje Siniše Malog u Dnevniku RTS-a

Napomenuo je da je taj aranžman savetodavnog karaktera i da ne podrazumeva nikakva finansijska sredstva.

"Nama novac ne treba. Podsećanja radi, u prvih šest meseci ove godine imamo suficit u budžetu od 30,9 milijardi finara, što je 1,4 odsto našeg BDP-a. To je sjajan rezultat, bilo je planirano negativnih preko 20 milijardi. Imamo 450 miliona evra više nego što smo planirali", rekao je ministar.

Dodao je da je rezultat reformi to što su konsolidovane javne finansije, a da je MMF to video i prihvatio.

Od aranžmana se, kako kaže, očekuju tri stvari – jačanje institucija, jačanje konkurentnosti privrede i ubrzanje i uvećanje već postignute visoke stope rasta.

"To za decu koja dolaze, za budućnost naših mladih znači i bolji životni standard i sigurna radna mesta", naveo je Mali.

Dodao je da je u petak izašao izveštaj Evropske statistike o stanju u ekonomiji u evrozoni i kandidata, te da se Srbija nalazi u izuzetno povlašćenom položaju, ne samo u zemljama okruženja, već i u zemljama EU.

"Zvanična statistika EU govori da je Srbija potpuno ekonomski stabilna", ističe ministar.

O povećanju plata i penzija u septembru

Naveo je da nas očekuju teški razgovori sa MMF-om oko povećanja plata i penzija, ali da ima prostora da se onima koji su podneli najveći teret reformi taj novac vrati – "na zdravim osnovama".

"Mi ćemo u septembru znati tačno i kada i koliko, nakon dolaska delegacije MMF-a. Ali, sa ovakvim rezultatima, kada pogledate makroekonomske pokazatelje, stopu rasta, Srbija je po izveštaju EK vodeća zemlja u regionu po direktnim stranim investicijama. Mi u ovoj godini imamo 15,8 više direktnih investicija nego u prvih pet meseci prošle godine, a prošle godine smo bili apsolutni rekorder", naglasio je Mali.

Napomenuo je da to znači nova radna mesta, te da je, po izveštaju EK, prošle godine u Srbiji otvoreno 20.000 radnih mesta.

"Opet smo apsolutni rekorder u regionu. I to su pokazatelji koji nam daju za pravo da planiramo još brže stope rasta u budućnosti", rekao je Mali.

Govoreći o radu u Ministarstvu finansija, na čijem je čelu već dva meseca, Mali je rekao da se finansijama bavi 20 godina i da ima priliku da svoje znanje i iskustvo iskoristi da građanima i deci bude bolje.

"Imate osećaj ponosa da ste deo tima i da neke stvari menjate na bolje. Svaki razgovor sa MMF-om je težak, sa svima koji žele da investiraju u Srbiju je težak. Mi se borimo za svakog investitora, za svako radno mesto. Onaj ko ima novac može da ode i u Brazil, Kanadu, Ameriku, Rusiju, Češku, a on treba da dođe u Srbiju... Kada znate da neko otvara fabriku kod vas, to je osećaj ponosa koji ne možete da zanemarite, za to se borimo, za to i živimo", rekao je Mali.

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar