Preljina dobija fabriku rezervnih delova za automobile

|   Slajder
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je polaganju kamena temeljca za fabriku kompanije "Forverk" u Preljini, kod Čačka. Ta kompanija će napraviti pogon na šest hektara i zaposliti radnike na proizvodnji rezervnih delova za automobilsku industriju.

Izvor: RTS, Tanjug

Na svečanosti povodom polaganja kamena temeljca predsednik Aleksandar Vučić je rekao da u prvih pet meseci ove godine imamo 1,161 milijardi evra direktnih stranih investicija.
Izveštaj Slađane Miletić

Istakao je da je to 15,8 odsto više od najuspešnije prošle godine i izrazio nadu da će se takav trend nastaviti i u narednom periodu, do kraja godine.

"Ni dana ne kasnimo sa podsticajima, sve kreditne obaveze isplaćujemo u dan i imamo suficit treću godinu za redom. To nikada u Srbiji nije bilo i nastavićemo tako samo ako budemo mogli da imamo više investicija", rekao je Vučić.

Srbija je i prošle godine privukla najveći broj direktnih stranih investicija, više od svih zemalja ukupno na Zapadnom Balkanu.

Predsednik je saopštio i da će pre kraja godine sigurno biti potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Čačak–Kraljevo–Trstenik–Ćićevac–Pojate.

"To znači da će Niš, Čačak i Kraljevo postati centar, središte i raskrsnice puteva i srpske železnice u budućnosti, a želimo da budu i središte industrije", rekao je Vučić.

Poslu u fabrici "Forverk" pre svega mogu da se nadaju Čačani, krajem ove ili početkom naredne godine.

Zapošljavanje će se obavljati preko filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku. Međutim, kako je najavio gradonačelnik Čačka Milan Todorović – nije isključen dolazak radnika i iz drugih gradova, ili pak prelazak zaposlenih iz drugih kompanija.

Od planiranih 1.000 zaposlenih, oko pet odsto će biti inženjeri, a ostalo radnici sa srednjim obrazovanjem.

Prošlog meseca objavljen je i prvi oglas za posao za nekoliko radnika. Pored potrebnih kvalifikacija, uslov za dobijanje posla je i odlično znanje engleskog, a poželjno je i znanje nemačkog jezika.

Inače, Komisija za imenovanje ulica u Čačku odobrila je da se jedna od pomoćnih saobraćajnica u Preljini nazove po osnivaču ove kompanije Peteru Kelenu. Predlog za ime ulice uputili su gradonačelnik i Gradska uprava za lokalni ekonomski razvoj – kako je objašnjeno, u znak zahvalnosti za dolazak velikog investitora u Čačak i zaposlenje brojnih sugrađana.

Kelen je tako, kako kažu istoričari, u dugoj istoriji Čačka postao treći čovek koji je za života dobio ulicu koja nosi njegovo ime.