Ljajić Prištini: Povući u potpunosti zaštitne mere i trgovinske barijere ili mogu uslediti kontramere

|   Info
Učesnici sastanka posvećenog rešavanju aktuelnog problema u vezi sa odlukom Prištine o uvođenju privremenih zaštitnih mera na uvoz voća, povrća i kukuruza, pozdravljaju odluku Prištine o delimičnom ukidanju trgovinske barijere u vidu carine od 30 odsto. Učesnici sastanka pozivaju prištinu da u potpunosti i bez odlaganja ukine carine i na preostale proizvode obuhvaćene odlukom od 13. jula, a koje su u suprotnosti sa pravilima CEFT-e.
Foto: televizija Kopernikus

Potpredsednik Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim ljajić, kaže da, iako je odluka o trgovinskoj barijeri u vidu carine od 30 odsto, koja je uvedena 13. jula, a stupila je na snagu 18. jula ove godine na uvoz sezonskog voća, povrća i kukuuza, delimično povučena, ipak time nije zadovoljan. On pretpostavlja da je razlog za izmenu prvobitne odluke taj što te mere ne odgovaraju ni onima koji su ih doneli, a ponajmanje stanovništvu koje bi usled takvih mera moralo da istrpi verovatno veću cenu tih proizvoda.

Priština se poziva, istaknuto je nakon sastanka, da bez odlaganja stavi van snage i sve ostale trgovinske barijere. Ukoliko zaštitne mere i trgovinske barijere ne budu potpuno ukinute, svaka od zemalja, u cilju zaštite sopstvenih ekonomskih interesa može preduzeti mere i mehanizme koje bude smatrala adekvatnim.

Sastanku su pored Ljajića prisustvovali i zamenik predsedavajućeg Saveta ministara i ministar za spoljnu trgvoinu i ekonomske odnose BiH, Mirko Šarović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Makedonije, Ljupčo Nikolovski  i generalni direktor Direktorata za multilateralnu i regionalnu saradnju i ekonomske odnose sa inostranstvom u Ministarstvu ekonomije Crne Gore, Goran Šćepanović. Članovi operativnog tela će biti u stalnoj komunikaciji, razmenjivati informacije i predlagati konkretne mere za olakšavanje trgovine.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar