Ljajić: Srbija nije drastično pogođena merama Prištine, ali reč je o principu

|   Info
Carine koje je Priština uvela na uvoz voća i povrća su besmislene i sa stanovišta samih privremenih institucija, ocenjuje ministar trgovine Rasim Ljajić. Ističe da Srbija nije drastično pogođena tim merama, ali da je reč o principijelnom pitanju.

 

Izvor: RTS

Iako je Priština za najveći deo proizvoda povukla carine od 30 odsto koje je uvela 13. jula, predstavnici četiri zemlje regiona su na sastanku u Beogradu pozvali da hitno ukine namete na preostale proizvode.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da Srbija nije drastično pogođena tim merama, ali da je reč o principijelnom pitanju.

"Povrće od oko milion evra plasiramo na KiM i oko 800.000 do 900.000 evra voća. Za nas to nije veliki gubitak, ali je princip. Crna Gora, na primer, najmanje plasira, ali su bili u Beogradu jer je reč o principijelnom pitanju", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje šta će se desiti ako ne ukinu novouvedene carine, Ljajić odgovara da se nada da se to neće desiti jer je "ta mera besmislena i sa stanovišta samih privremenih institucija u Prištini", jer na KiM plaćaju cenu tih mera.

Ministar ističe da je Cefta donela veliki koristi za svoje članice, i da je drugo izvozno tržište posle EU.

"Cefta je došla do nivoa da ne može da stoji na tom mestu. I Vučić je tokom Berlinskog procesa govorio o tome – ili regresija ili dalji proces ekonomske integracije", naveo je Ljajić ističući da kamioni tokom uvoza čekaju pet puta više nego kada se uvozi iz bilo koje zemlje EU.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar