Ljajić: Srbija nije drastično pogođena merama Prištine, ali reč je o principu

|   Info
Carine koje je Priština uvela na uvoz voća i povrća su besmislene i sa stanovišta samih privremenih institucija, ocenjuje ministar trgovine Rasim Ljajić. Ističe da Srbija nije drastično pogođena tim merama, ali da je reč o principijelnom pitanju.

 

Izvor: RTS

Iako je Priština za najveći deo proizvoda povukla carine od 30 odsto koje je uvela 13. jula, predstavnici četiri zemlje regiona su na sastanku u Beogradu pozvali da hitno ukine namete na preostale proizvode.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine i turizma Rasim Ljajić rekao je da Srbija nije drastično pogođena tim merama, ali da je reč o principijelnom pitanju.

"Povrće od oko milion evra plasiramo na KiM i oko 800.000 do 900.000 evra voća. Za nas to nije veliki gubitak, ali je princip. Crna Gora, na primer, najmanje plasira, ali su bili u Beogradu jer je reč o principijelnom pitanju", rekao je Ljajić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Na pitanje šta će se desiti ako ne ukinu novouvedene carine, Ljajić odgovara da se nada da se to neće desiti jer je "ta mera besmislena i sa stanovišta samih privremenih institucija u Prištini", jer na KiM plaćaju cenu tih mera.

Ministar ističe da je Cefta donela veliki koristi za svoje članice, i da je drugo izvozno tržište posle EU.

"Cefta je došla do nivoa da ne može da stoji na tom mestu. I Vučić je tokom Berlinskog procesa govorio o tome – ili regresija ili dalji proces ekonomske integracije", naveo je Ljajić ističući da kamioni tokom uvoza čekaju pet puta više nego kada se uvozi iz bilo koje zemlje EU.

Komentari i odgovori

×

Ime je obavezno!

Enter valid name

Važeća email adresa je obavezna!

Enter valid email address

Komentar je obavezan!

* Ova polja su obavezna.

Objavite prvi komentar.