Od vikenda useljavanje u prvoj kuli "Beograda na vodi"

|   Info
Izgradnja prve kule u "Beogradu na vodi" je završena i za vikend će početi useljavanje stanara.

Izvor: Tanjug

Time je završena prva faza projekta, a završne pripreme u kuli A, pred useljenje, obišli su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ministar finansija Siniša Mali koji su istakli da se "Beograd na vodi" realizuje na milion kvadrata, sa 6.000 stanova, gde će živeti 14.000 ljudi, dok će 12.000 ljudi raditi u tom delu grada.

Mali je istakao da je "Beograd na vodi" simbol napretka i promena u Beogradu i Srbiji i obećanje koje je ispunjeno.

"Sećam se da sam 2014. godine stajao ovde, ovo je bio jedan od najružnijih delova grada, sa puno skladišta, napuštenih baraka, pacova, zmija... Danas je ovo najveće gradilište u ovom delu Evrope, gde dnevno radi 1.400–1.500 radnika", rekao je Mali.

Dodao je da je tim projektom pokrenuta je domaća građevinska industrija, privreda, a delom i zahvaljujući upravo "Beogradu na vodi" rast BDP-a u prvom kvartalu ove godine je 4,6 odsto.

"Zato se radujem predstojećem vikendu, kada ćemo imati useljenje prvih stanara u ove dve prve. Sećam se kako su se neki smejali kada smo pričali da ćemo da gradimo 'Beograd na vodi', kada sam najavio prodaju stanova, a svi stanovi u dve kule su prodati i od vikenda kreće postepeno useljavanje", rekao je Mali.

Zahvalio je predsedniku Aleksandru Vučiću jer je, kaže, projekat rezultat vizije čoveka koji je znao šta želi i kako želi da promeni Srbiju i Beograd – sa novim radnim mestima, smanjenjem nezaposlenosti, ekonomskim reformama, pokretanjem privrede...

Zahvalio je i gradonačelniku Radojičiću, koji ga je "nasledio" na toj funkciji, što nastavlja politiku izgradnje i novih investicija.

Radojičić je istakao da je "Beograd na vodi" možda i najznačajniji projekat tokom prethodnih decenija, koji menja izgled i viziju grada i čijom se realizacijom ostvaruje san ranijih rukovodilaca Beograda, a grad na moderan način spušta na reke.

"Posebno mi je značajna promenada, gde građani mogu da šetaju, rekreiraju se, uživaju, poput žitelja brojnih evropskih i svetskih gradova. Beograd počinje da liči na Njujork, London, Pariz, koji imaju nešto slično, ali Beograd ima i geografsku specifičnost koju oni nemaju", rekao je Radojičić.

Dodao je da će deo pored reke, uz stari deo grada, biti novi centar, koji će biti važan i turistima, ali i Beograđanima i podsetio da sledi izgradnja pasarele do Beton hale, kao i gondola od Kalemegdana do Ušća.

Mali je dodao da je u toku izgradnja dve kule, jedne koja je "stigla" do 20. i druge koja već ima 17. spratova, a koje će, kako je rekao, biti useljene naredne godine.

U toku su i radovi na izgradnji tržnog centra, na 300.000 kvadrata, a uskoro kreće izgradnja velike kule, koja će biti najviša u centralnoj i istočnoj Evropi.

U septembru 2015. godine, tada premijer Aleksandar Vučić i predstavnik "Igl hilsa" Muhamed Alabar postavili su kamen-temeljac za dve stambene kule, čime je zvanično počela izgradnja projekta "Beograd na vodi", vrednog 3,5 milijardi evra. 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar