Orban: Ne popuštamo pred ucenama

|   Info
Mađarski premijer Viktor Orban, u raspravi s evroparlamentarcima o izveštaju o stanju u Madarskoj, ocenio da se Evropski parlament sprema da osudi ceo madarski narod i istakao da Madarska neće popustiti pred ucenama, kao i da će zaustaviti nezakonite migracije i odbraniti svoja prava.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

"Znam da ste vi već zauzeli stajav o ovom pitanju i znam da će velika većina podržati ovaj izveštaj. Znam i to da moj govor neće promeniti vaše mišljenje. Ipak sam došao ovamo jer se vi sada spremate osuditi, ne samo jednu vladu nego jednu čitavu državu, jedan čitav narod. Osudićete Madarsku koja je već hiljadu godina deo evropske hršcanske porodice", rekao je on.

Madarsku koja je svojim naporima, i ako je to bilo potrebno svojom krvlju, pridonela našoj sjajnoj evropskoj istoriji. Madarsku koja se pobunila i uzela u ruke oružje protiv najveće vojske na svetu, protiv Sovjeta i tako podnela tešku žrtvu za slobodu i demokratiju i kad je to bilo potrebno, otvorila je svoje granice svojim istočnonemačkim prijateljima", rekao je Orban na plenarnoj sednici poslanicima u Evropskom parlamentu.

Evropski parlament je na plenarnoj sednici u Strasbouru raspravljao o izveštaju o stanju u Madarskoj Judith Sargentini iz Kluba poslanika Zelenih/Europskog slobodnog saveza koje poziva Evropski savet da "u skladu sa članom 7. stavko 1. Ugovora o Evropskoj uniji, utvrdi da postoji očita opasnost da Madarska teško prekrši vrednosti na kojima se
temelji Evropska unija".

Taj član teoretski može da dovede do oduzimanja prava glasa u Savetu EU

"Evropska unija se temelji na vrednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina. Te su vrednosti zajedničke državama članicama u društvu u kojem prevladavaju pluralizam, nediskriminacija, tolerancija, pravda, solidarnost i ravnopravnost žena i muškaraca. Ako svi delimo te vrednosti, dužni smo ih štititi kad god su ugrožene", navela je u izveštaju holanska poslanica Sarđentini.

Za usvajanje rezolucije, o kojoj će se glasati u sredu, potrebna je dvotrećinska većina od ukupno 750 poslanika u parlamentu.

Orban je u raspravi rekao da žele Madare da isključe iz procesa odlučivanja i da im se oduzme pravo na zastupanje vlastitih interesa.

"Ako uistinu želimo biti ujedinjeni u raznolikosti, onda razlike ne smeju biti razlike za osudu bilo koje države članice i njeno isključivanje iz procesa zajednickog donošenja odluka", rekao je Orban.

Orban je kritikovao sadržaj izveštaja i rekao da su ga pisali oni koji nisu upoznati s elementarnim činjenicama i da se u izveštaju nalazi 37 netačnih tvrdnji o Madarskoj.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar