Sijarto: Sitničava osveta

|   Info
Odluka Evropskog parlamenta (EP) kojom započinje postupak protiv Mađarske zbog kontinuiranog gaženja demokratskih principa je "sitničava osveta" promigrantskih političara protiv Mađarske, ocenio je danas mađarski šef diplomatije Peter Sijarto, reagujući na odluku EU.
Foto: FoNet

 

Izvor: FoNet

Sijarto je, kako prenose evropske agencije, najavio da će Mađarska tražiti pravne načine za osporavanje odluke EP, tvrdeći da glasovi uzdržanih nisu uzeti u obzir i da je upravo to promenilo ishod glasanja.

"Današnja odluka Evropskog parlamenta nije ništa drugo, nego sitna osveta promigrantskih političara protiv Mađarske", izjavio je Sijarto, ocenivši kako je odluka doneta prevarom i "protivno svim relevantnim pravilima iz Ugovora o EU".

Foto: FoNet

Evroparlament usvojio je danas izveštaj Kluba poslanika Zelenih/Evropskog slobodnog saveza koje poziva Evropsko veće da "u skladu s članom 7. stavom 1. Ugovora o EU, utvrdi kako postoji očita opasnost da Mađarska teško krši vrednosti na kojima se temelji Evropska unija".

Aktiviranje člana 7 Ugovora o EU teoretski bi moglo dovesti do oduzimanja prava glasa u Svetu EU, ali - urkos činjenici da je EP izveštaj izglasao dvotrećinskom većinom - oduzimanje prava glasa Mađarskoj mora biti jednoglasno što znači da ga moraju podržati sve zemlje članice.

Zakonska procedura protiv Mađarske pokreće se, kako je ranije saopšteno, zbog podrivanja demokratije i kršenja "stalnih vrednosti" EU što se pripisuje premijeru Viktoru Orbanu.

Rezolucija je na plenarnoj sednici EP u Strazburu usvojila sa 448 glasova za, 197 protiv i 48 uzdržanih.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar