Vučić sutra na sastanku balkanske četvorke u Solunu

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj poseti Grčkoj, gde će prisustvovati sednici Visokog saveta za saradnju između Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije, koja će biti održana u Solunu.

Izvor: Tanjug

Kvadrilateralni sastanak predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednika Vlade Republike Grčke Aleksisa Ciprasa, predsednika Vlade Republike Bugarske Bojka Borisova i predsednice Vlade Rumunije Vjorike Danćile biće najvećim delom posvećen infrastrukturnim projektima u cilju međusobnog povezivanja četiri zemlje i celog regiona, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Biće to četvrti po redu sastanak "balkanske četvorke".

Prethodni sastanak "četvorke" održan je u Bukureštu, krajem aprila, kada je predsednik Vučić zahvalio Rumuniji, Bugarskoj i Grčkoj na snažnoj podršci našoj zemlji na njenom evropskom putu i poručio da Srbija želi da bude prva sledeća zemlja članica EU.

Vučić je tada najavio i formiranje Radne grupe u kojoj bi bili ministri saobraćaja, transporta i komunikacija, a bila bi angažovana na konkretizaciji dogovorenih projekata, kako bi spremno dočekali Samit Kina + 16, koji će se održati 7. jula u Bugarskoj.

Ne manje važan rezultat tešnje saradnje četiri zemlje, kako je tada predočeno, jeste i uvećanje robne razmene naše zemlje sa partnerima iz "četvorke", što je praćeno rastom broja turista iz tih zemalja u Srbiju, ali i iz Srbije u sve tri zemlje.

Ključno je ipak da su ostale članice "četvorke" - zemlje članice EU, te je Srbiji utoliko značajnije partnerstvo u okviru ove regionalne inicijative.

Na sastanku u Bukureštu bilo je reči i o auto-putu Temišvar–Beograd, auto-putu ka Bugarskoj, zatim ka Skoplju ali i kako modernizovati prugu Niš-Dimtrovgrad - bugarska granica, kako ojačati digitalnu infrastrukturu i rešiti neke probleme kao što je onaj na Đerdapu.

To će svakako biti teme i predstojećeg solunskog sastanka.

Prethodni sastanak u istom formatu održan je početkom decembra 2017. u Beogradu, a prvi - oktobra prošle godine, u Varni, na kojem je pokrenuta ideja o oživljavanju zaključaka samita u Solunu 2003, kada je inače usledio talas proširenja EU.

Tada je i dogovoreno da se u maju ove godine održi samit EU - Zapadni Balkan u Sofiji, te najavljeno da će predsedavanja EU Bugarske u prvoj polovini 2018. i Rumunije 2019. biti "zajedničko balkansko" predsedavanje Uniji.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar