Boru sada najbliži kineski gigant

|   Info
Ponudu za rudarsko-topioničarski basen dostavile tri kompanije

 

Izvor: Novosti

Ponude za strateško partnerstvo sa Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) "Bor" dostavili su kineska kompanija "Zi jin", kiparski "U gold", iza kojeg stoji ruski kapital, i kanadsko-finski investicioni fond "Čampion".

Iako se očekivalo da ponude podnesu turski "Džengiz holding" i "Ruska bakarna kompanija", oni ponude nisu dostavili. Navodno, zbog pada lire, Turci nisu u mogućnosti da obezbede finansiranje otvaranja novih rudnika u RTB, dok su Rusi, koji su u ovaj posao trebali da uđu sa domaćim biznismenom Milanom Popovićem, odustali od trke za strateško partnerstvo sa RTB.

Kineski "Zi jin", koji je od početka važio za jednog od najozbiljnijih igrača za strateško partnerstvo sa RTB bi, ako uspe da to i ostvari, dobio priliku da se pozicionira na evropskom tržištu. Kinezi su detaljno skenirali kompletno poslovanje Basena, nakon čega su i dostavili ponudu.

O kiparskom "U goldu" se malo zna. Pominje se da ta firma ima rudnike uglja u Ukrajini, ali i da su vlasnici nekih od najpoznatijih hotela u Crnoj Gori. Kanadsko-finski investicioni fond "Čampion" se bavi investicijama u rudarstvo i oni su, takođe, nekoliko puta pokazivali interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar