Čadež najavio bilateralne ugovore za kineske gume

|   Info
Predsednik privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež najavio je danas potpisivanje bilateralnih ugovora sa zemljama u kojima postoji velika potržnja za automobilskim gumama kako bi Srbija dodatno tržišno ojačala investicija kineske kompanije Šandong u Zrenjaninu.
Foto: Fonet

 

Izvor: Fonet

Čadež je u Jutarnjem dnevniku Radio-televizije Srbije kao prve zemlje sa kojima se očekuje potpisivanje bilateralnih sporazuma pomenuo Brazil i Argentinu.

Dolazak te kineske kompanije izazvao je intesovanje i na šanagsjkoj berzi, što Čadež smatra logičnim jer je „Šandong linglong“, „deo svetskog globalnog lanca u autoindustriji“.

Komentarišući jučerašnje potpisivanje uvora sa kineskom kompanijom koja će graditi fabriku u Zrenjaninu i proizvoditi oko 13 miliona guma godišnje, predsednik PKS je rekao da je Srbija u trci za tu investiciju dobila bitku sa nekim zemljama centralne Evrope „što je do pre tri godine bilo nezamislivo“.

Srbija je, prema podacima koje je naveo Čadež, od 2015. privukla oko sedam milijardi evra stranih ulaganja.

Kompanija „Šandong linglong“ uložiće 995 miliona dolara u gradnju fabrike u Zrenjaninu, zapošljavaće 1.200 radnika i proizvoditi više od 13 miliona guma godišnje.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar