"Saradnja Srbije i Kine odvija se u tri pravca"

|   Info
Predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić razgovarao je sa predstavnicima Instituta za svetsku ekonomiju i politiku Kineske akademije društvenih nauka na čelu sa zamenikom direktora Instituta Čen Gvopingom, koji je zahvalio na podršci predsednika Saveta u realizaciji inijcative "Pojas i put" u Srbiji.
Foto: Fonet

Izvor: Tanjug

Razgovoru je prisustvovao ambasador NR Kine u Beogradu Li Mančang.

Čen Gvoping je istakao da visoko ceni pozitivno mišljenje Nikolića o rezultatima kineske politike, njenog privrednog razvoja i realizacije inicijative "Pojas i put".

"Cilj dolaska naše delegacije u Srbiju je informisanje o rezultatima poslovanja kineskih kompanija u okviru inicijative 'Pojas i put' u Srbiji. 'Pojas i put' je inicijativa koju promoviše naš predsednik Si Đinping i kineske kompanije su dužne da realizuju tu inicijativu.

Institut za svetsku ekonomiju i politiku je deo Kineske akademije društvenih nauka, a Vlada NR Kine nam je dala zadatak da istražimo situaciju u pogledu realizacije inicijative 'Pojas i put' u Srbiji. Institut je posebno zainteresovan da sazna kako kineska Vlada može da pruži veću podršku Srbiji kada je reč o realizaciji projekata u okviru inicijative 'Pojas i put' u vašoj državi", naglasio je Čen Gvoping.

Predsednik Nacionalnog saveta istakao je zadovoljstvo u pogledu dosadašnje bilateralne saradnje naglasivši da se saradnja Srbije i Kine odvija u tri pravca.

"Prvi pravac saradnje je u oblasti putne infrastrukture, energetike, privrede uopšte. U ovim oblastima Kina u budućnosti mora da razmisli o novim modelima saradnje jer Srbija ima obaveze prema međunarodnim institucijama, prvenstveno prema MMF-u. Novi vidovi saradnje mogu se realizovati kroz koncesije, zajedničko ulaganje, ugovaranje rokova dobijanja procenta od investicija.

Drugi pravac saradnje odnosi se na investiranje u privredu i proizvodnju. Srbija ima režim slobodne trgovine gotovo sa svim državama u svetu, i samim tim Kina ima dobru šansu da proizvodnjom u Srbiji smanji svoje troškove, pre svega troškove transporta robe. Srbija može mnogo toga da proizvodi, posebno kad je reč o prehrambenoj industriji.

Treći pravac u kome se može produbiti saradnja dveju država odnosi se na ulaganje u poljoprivredu, turizam i zdravstvo. Srbija je država koja ima mnogo banja sa lekovitom vodom, neke od njih se mogu i kupiti", istakao je predsednik Nacionalnog saveta Nikolić.

Nikolić je izrazio očekivanje da će u oblasti društvenih nauka saradnja Srbije i Kine ojačati, naglasivši da u Srbiji ima mnogo učenih ljudi i da znanje našeg naroda treba u potpunosti iskoristiti.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar