Saradnja s "Rosatomom" šansa za srpske firme i nauku

|   Info
Primena nuklearne energije u mirne svrhe i mogućnosti saradnje Srbije i Rusije na tom polju – to su bile tema razgovora predstavnika ruske državne korporacije "Rosatom" sa domaćim kompanijama i institucijama. "Rosatom" je svetski lider u nuklearnoj tehnologiji sa poslovima vrednim 130 milijardi dolara. Razmatra se mogućnost da ubuduće posluje i u Srbiji.
Foto: Pixabay

 

Izvor: Tanjug, RTS

Boris Arsejev iz Departmana međunarodnog preduzetništva "Rosatoma" poručuje da je ta korporacija spremna da Srbiji ponudi širok spektar rešenja kada je reč o nuklearnoj energiji, pre svega u oblasti medicine i borbi protiv onkoloških bolesti. To bi, kaže Arsejev, značajno uticalo na kvalitet života.

"Posle mnogo godina istraživanja, "Rosatom" ima rezultate i u obnovljivim izvorima energije. U našem portfoliju je 1.000 megavati energije vetra. Osim nukelarnog, razvijamo i druge oblike energije, ekološki čiste", istakao je Arsejev. 

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović ocenio je da je povezivanje sa "Rosatomom" velika šansa za srpske kompanije iz oblasti elektrotehnike, mašinogradnje, građevine, medicine, IT, svih kompanija vezanih za digitalizaciju, poljoprivrede i robotike.

Pored toga, saradnja sa tom korporacijom izuzetna šansa za transfer znanja za naše naučno-istraživačke oprganizacije i univerzitete.

Ministar Popović je podsetio da je u maju, u Sočiju, sa generalnim direktorom "Rosatoma" Aleksejem Lihačovom potpisao sporazum o saradnji između Vlade Srbije i te ruske državne korporacije.

"Taj sporazum je odlična osnova i garant buduće saradnje srpskih institucija, ali i biznisa, sa partnerima iz Rosatoma. Uveren sam da će ta saradnja doneti direktne nove investicije i radna mesta u Srbiji", kaže Popović.

Naglasio je da će dolazak "Rosatoma" poslati jasan signal i brojnim ruskim malim i srednjim kompanijama da dođu u Srbiju i ostvare intenzivnu saradnju sa srpskom privredom.

"Rosatom" obuhvata više od 300 preduzeća sa preko 250.000 zaposlenih, a Popović ističe da je ta kompanija moćan sistem koji je globalno operativan i koji nudi zaokružena tehnička rešenja, proizvode i usluge u oblasti nukelarne energije.

Korporacija aktivna na pet kontinenata

Popović je naveo i da je u poslovnom smislu "Rosatom" aktivan na pet kontinenata, a da u Evropi ostvaruje poslovne aktivnosti u 16 zemalja: Finskoj, Švedskoj, Austriji, Holandiji, Belgiji, Nemačkoj, Francuskoj, Španiji, Engleskoj, Švajcarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Litvaniji i Bugarskoj.

"Međutim, u ovom trenutku ne posluje u Srbiji i zato smo mi danas ovde da razgovaramo o poslovnoj saradnji srpske ekonomije i srpskog biznisa sa Rosatomom", kaže Popović.

U ovom trenutku "Rosatom" ima dogovorenih poslova u visini od 133 milijarde dolara u sledećih deset godina i to je podatak koji, ističe Popović, najbolje govori o stabilnosti i snazi ove kompanije, ali i o prilici koja u tim poslovima može da se otvori za srpske dobavljače.

"Srpske kompanije mogu da budu dobavljači proizvoda i usluga za Rosatom ne samo u Rusiji, već i na drugim tržištima na kojima je Rosatom prisutan", naveo je Popović. Istakao je značaj današnjeg skupa ne samo za razvoj saradnje sa "Rosatomom" i njihovih budućih partnera u Srbiji, već i za razvoj privredne i naučno-istraživačke saradnje Srbije i Rusije.

"Želimo angažovanu i društveno relevantnu nauku i Srbiju koja se razvija kao društvo zasnovano na znanju i inovacijama. Vlada Srbije čini ogromne napore da se osnaži veza između nauke i privrede, koja u budućnosti treba da doprinese ekonomskom rastu i većem zapošljavanju", naglasio je Popović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar