Britanci izbacili Kosovo sa dnevnog reda. Dačić: Ovo je protiv interesa Srbije

|   Info
Velika Britanija uspela je da sprovede svoj podmukli plan i da pitanje Kosova, praktično, izbaci sa dnevnog reda Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Izvor: Sputnjik

Prema saznanjima "Novosti", London koji je danas preuzeo predsedavanje SB, sproveo je svoju zamisao da se tokom avgusta na Ist Riveru ne raspravlja o situaciji u našoj južnoj pokrajini. Kako prenose izvori „Novosti", tokom zatvorenih konstulatacija u SB nije ni bilo glasanja, već su Britanci nametnuli svoj stav, uprkos otvorenom protivljenju Kine i Rusije, koje su zastupale poziciju Beograda da se izveštaji o stanju na KiM razmatraju kao i dosad — triput godišnje.

S obzirom na to da je utvrđivanje mesečnog plana rada proceduralna stvar, čak i da je došlo do glasanja Rusija i Kina ne bi imale pravo veta. Uz to, odnos snaga u SB je trenutno nepovoljan po Srbiju, jer od 15 članica, njih devet priznaje lažnu državu Kosovo.

U prvoj reakciji na ovaj potez Londona, šef diplomatije Ivica Dačić kaže da je to akt direktno usmeren protiv srpskih interesa.

„Britanci su se ovim činom direktno stavili na stranu Prištine i došli smo u paradoksalnu situaciju da od nas, s jedne strane traže ubrzamo dijalog u Briselu, a da se, istovremeno, pitanje Kosova izbacuje sa dnevnog reda u NJujorku. Ovo je slučaj bez presedana i zloupotreba funkcije predsedavajućeg SB", ističe Dačić.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar