"Hteli Britanci ili ne, o Kosovu će se u UN raspravljati"

|   Info
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je veoma važno u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija razgovarati o Kosovu.

Izvor: Beta

On je istakao i da će se u budućnosti u UN o tome sigurno raspravljati.

Đurić je u Beogradu povodom odluke Velike Britanije, koja predsedava Savetu bezbednosti, da se u avgusto o Kosovu ne raspravlja, naveo da je na delu diplomatska mobilizacija onih koji podržavaju nezavisnost Kosova.

"Napadi na (predsednika Srbije Aleksandar) Vučića svoj isključivi uzrok imaju u njegovom nastojanju da reši problem na Kosovu i Metohiji i on i Srbija nailaze na protivljenje onih kojima odgovara jačanje albanske pozicije kroz nerešavanje problema i vidimo jednu diplomatsku mobilizaciju onih koji su 2008. godine i pre toga podržavali jednostranu nezavisnost Kosova", rekao je Đurić.

On je kazao da se vidi i puno nedoslednosti jer se ne može govoriti da je neophodno da se intenzivira dijalog u Briselu, a s druge strane tražiti da se u UN o temi Kosova ne razgovara.

"Svako ko poznaje situaciju na Kosovu i Metohiji zna koliko je važno da se na najvišem forumu UN razgovra o sudbini našeg naroda i o tome će se sigurno, hteli to britanci ili ne u budućnosti raspravljati", istakao je Đurić.

Redovna rasprava o radu Misije UN na Kosovu nije na dnevnom redu Saveta bezbednosti UN u avgustu, tokom predsedavanja Velike Britanije.

Savet bezbednosti do sada je svaka tri meseca razmatrao izveštaj o radu Misije UN na Kosovu (Unmik). Poslednja takva sednica održana je 14. maja.

Velika Britanija i druge zapadne zemlje zalažu se za promenu formata i dinamike sednica o Kosovu, kao i za smanjenje budžeta Unmika, tvrdeći da situacija na Kosovu ne predstavlja stvarnu pretnju po međunarodni mir i bezbednost.

Savet bezbednosti UN je od 10. juna 1999, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatrao izveštaje generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar