Brnabić umesto Vučića u Njujorku

|   Info
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić definitivno neće sledeće sedmice predstavljati našu državu na godišnjem zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, već će u Njujork otputovati premijerka Ana Brnabić, rečeno je Danasu u krugovima bliskim vrhu države.

 

Izvor: Danas

Prema rečima naših sagovornika, Vučić je trebalo da prisustvuje tom višednevnom događaju, kao što je učinio prošle godine, ali ovoga puta nije u mogućnosti zbog ostalih obaveza. Podsetimo, predsednik Srbije je prošle sedmice izjavio: „Još nisam sasvim siguran, ali verovatno da će ići Brnabić, ne ja, u Njujork, prosto želim da budem više u zemlji, ne mogu da budem sve vreme van zemlje“, rekao je on. Naš list, takođe, nezvanično saznaje da još nije utvrđen datum sastanka Vučića sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, iako se ranije tvrdilo da bi taj sastanak trebalo da se organizuje ovog meseca.

U međuvremenu, pojedini prištinski mediji preneli su tvrdnje da će se kosovski predsednik Hašim Tači naredne sedmice sastati sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, ali u Tačijevom kabinetu za Danas nisu želeli da komentarišu takve navode. Portal Indeksonline tvrdi da će Tači i Tramp razgovarati o inicijativi za korekciju granice između Kosova i Srbije, koju su SAD podržale. „Tako nešto je sasvim očekivano nakon izjave Trampovog savetnika za bezbednost Džona Boltona od pre neki dan. Na konferenciji za novinare u Kijevu, Bolton je rekao da je američka politika takva da, ako dve strane mogu da rade jedna sa drugom i postignu sporazum, SAD neće odbaciti korekciju teritorija“, navodi Indeksonline. Kako se ističe, Tramp i Tači će razgovarati i o bilateralnim odnosima, kao i događajima na Zapadnom Balkanu, sa posebnim naglaskom na proces dijaloga između Beograda i Prištine „o postizanju mirovnog sporazuma“.

Diplomatski izvori Danasa tvrde da bi susret Tačija i Trampa bio „veliki udarac“ za zvanični Beograd, budući da predsednik Srbije i šef diplomatije Ivica Dačić mesecima unazad vode diplomatsku ofanzivu kada je reč o Kosovu, i da ne kriju da im je velika želja da predsednik SAD poseti Beograd do kraja ove godine. Trampova administracija, smatra se, mogla bi da odigra veoma važnu ulogu u pronalaženju konačnog rešenje za višedecenijski problem Kosova. U tom kontekstu, tvrdi se, „mnogo toga će zavisiti od ishoda predstojećih izbora za Kongres“.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj izjavio je juče da je imao razgovore sa zvaničnicima Stejt departmenta i da su mu rekli „da ne sugerišu rešenje koje uključuje razmenu teritorija ili pitanje granica u dijalogu Beograda i Prištine“, preneo je Tanjug. Zvaničnici Stejt departmenta su, kako je rekao Haradinaj, ostavili prostor liderima Srbije i Kosova da postignu „primenljivo rešenje, koje nije destabilizujuće i koje je prihvatljivo za drugu stranu“.


 Tahiri: Ne slažem se s Tačijem

Bivša šefica tima Prištine za pregovore s Beogradom Edita Tahiri kaže za Danas da se ne slaže sa izjavom kosovskog predsednika da „Zapad ne može da natera Srbiju da prizna Kosovo“. „Ono što ja mislim jeste da Srbija ne može da postane članica EU pre nego što prizna nezavisnu državu Kosovo u njenim postojećim granicama, u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i odlukom Međunarodnog suda pravde da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom iz 2010. godine jer su dobrosusedski odnosi ključni kriterijum za pridruživanje Evropskoj uniji“, smatra Tahiri.