Britanija nije stavila Kosovo na dnevni red SB UN

|   Slajder
Velika Britanija, predsedavajuća Savetu bezbednosti UN u avgustu, nije stavila Kosovo na dnevni red tog tela. Ambasadorka Britanije u UN Karen Pirs kaže da "iako pitanje Kosova ostaje važno, ono ne zahteva više redovne sednice". Šef srpske diplomatije Ivica Dačić navodi da je taj potez Londona usmeren protiv interesa Srbije.
Foto: Fonet

Izvor: RTS, Tanjug

U programu rada koji je objavljen na sajtu Ujedinjenih nacija nema Kosova.

Britanska ambasadorka u UN Karen Pirs izjavila je večeras da, iako pitanje Kosova ostaje važno, ono ne zahteva više redovne sednice SB UN, ali je dodala da su u toku razgovori sa srpskom i ruskom stranom o ciljevima i modalitetima takvih sastanaka, prenosi Tanjug.

"Cilj je adekvatan zaključak, pa ćemo se onda vratiti u SB", poručila je Pirsova i dodala da je najvažnije da Beograd i Priština mogu da napreduju uz pomoć Evropske unije, koja im već pomaže da normalizuju odnose.

Savet bezbednosti UN, kojim tokom avgusta predsedava Velika Britanija, "preskočio" je raspravu o Kosovu pošto su na prethodnoj sednici, sredinom maja, predstavnici Švedske, Britanije, Francuske, SAD, Poljske i Holandije naveli da je vreme da se promeni format rasprave o kosovskoj krizi u sedištu UN.

Promeni formata održavanja sednica Saveta bezbednosti UN oštro su se suprotstavile Rusija, Kina i Srbija.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je juče za RTS da o situaciji na Kosovu i Metohiji mora da se raspravlja kao i do sada u Savetu bezbednosti UN. Tada je istakla da je namera Londona "politički neiskrena".

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je za Večernje novosti da se Britanija ovim postupkom stavila na stranu Prištine. Šef srpske diplomatije rekao je za Tanjug da je taj potez usmeren protiv interesa Srbije.

Savet bezbednosti UN od juna 1999. godine, kada je usvojena rezolucija 1244, redovno razmatra izveštaje generalnog sekretara svetske organizacije o stanju na Kosovu.

Ovo će biti prvi put za 19 godina da najmoćnije telo svetske organizacije neće raspravljati o situaciji na Kosovu duže od tri meseca.

Prema slovu rezolucije 1244, generalni sekretar UN mora redovno da obaveštava Savet bezbednosti o razvoju situacije na Kosovu. Prvi takav izveštaj podnet je najmoćnijem telu svetske organizacije mesec dana po usvajanju rezolucije.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres je, inače, u izveštaju koji se odnosi na razvoj događaja na Kosovu od sredine aprila do sredine jula, upozorio da gradnja puta pored manastira Visoki Dečani i izostanak rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića predstavljaju razlog za brigu na Kosovu, pozdravljajući istovremeno nastavak dijaloga između Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije.

Osim inicijative za promenu formata održavanja sednice Saveta bezbednosti, politička koordinatorka misije SAD pri UN Ejmi Tako je na prethodnoj sednici kritikovala novi budžet Unmika, tvrdeći da 38 miliona dolara izdvojenih za rad ove misije "nema smisla".

Predstavnici Prištine na sednicama Saveta bezbednosti već nekoliko godina traže ukidanje Unmika, što podržava nekoliko zapadnih sila, ali je takav razvoj situacije bez promene rezolucije 1244 ili donošenja nove praktično nemoguć.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar