Najveća prirodna katastrofa u Severnoj Koreji

|   Info
Severna Koreja pozvala je danas na "sveobuhvatnu bitku" protiv rekordnih temperatura koje prete da unište useve.

Izvor: Tanjug

Vladajuća Radnička partija saopštila je da su visoke temperature uzrokovale sušu koja je donela "prirodnu katastrofu bez presedana", prenosi Rojters.

"Ove visoke temperature su najveća, bez presedana prirodna katastrofa, međutim ne i prepreka koju ne možemo da prevaziđemo", navodi se u saopštenju i dodaje da će svi kapaciteti biti angažovani u borbi protiv dugotrajne suše.

U pojedinim delovima zemlje, temperature su dostigle rekordnih 40 stepeni, zbog čega su usevi pirinča i kukuruza počeli da daju znake oštećenja.

Kako se navodi, suše i poplave su dugo bile pretnja u Severnoj Koreji koja ne poseduje irigacione sisteme i drugu infrastrukturu za otklanjanje posledica prirodnih katastrofa.

Prošle godine organizacija UN za hranu i poljoprivredu upozorila je da je Severnu Koreju pogodila suša najveća u poslednjih 16 godina, međutim letnje kiše i privatni usevi pomogli su da se spreči akutna nestašica.

Rekordne temperature zabeležene su i u Južnoj Koreji gde je izmereno 39,6 stepeni, što je najviša temperatura od 1907. godine, kada je počelo merenje vremena.

Visoke temperature su odnele 29 života, a povređeno je 2.350 osoba, naveli su južnokorejski zvaničnici.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar