Brnabić: Rešenje za Kosmet je kompromis dve strane

|   Info
Premijerka Ana Brnabić poručila je u Berlinu da je rešenje za pitanje Kosova i Metohije u kompromisu, a da je za nju kompromis neka tačka između toga da je Kosovo Srbija i toga da je ono nezavisno i da Srbija samo treba da ga prizna.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug, RTS

Ana Brnabić je na Evropskom forumu "Srbija u Evropskoj uniji" u organizaciji Fondacije Konrad Adenauer istakla da ako neko insistira da je Kosovo nezavisno i da će Srbija samo da ga prizna - "to se neće desiti".

"Beograd će nastaviti da insistira na tome da je Kosovo Srbija", rekla je Brnabićeva.

Premijerka je podsetila da je Pandorina kutija otvorena pre 10 godina, kada je Kosovo proglasilo nezavisnost mimo svih demokratskih principa.

"Mi pokušavamo da je zatvorimo i to će biti teško. Ne znam da li će biti moguće, ja bih volela da nađemo komprimis i da se svi zajedno pomerimo u budućnost", rekla je Brnabićeva.

Podvukla je da Kosovo nije isti slučaj kao Hrvatska, BiH, Slovenija ili Makedonija, jer su to bile priznate republike u okviru SFRJ, dok je Kosovo i Metohija uvek bilo integralni deo Srbije.

Ističe da zamrznuti konflikt nikako nije dobro rešenje, koje će nas uvek vući unazad.

Brnabić je rekla da se ponekad oseća kao da je zatvorena u "šizofrenoj" politici kada na jednom sastanku govori koliko Srbija može da napreduje zahvaljujući četvrtoj industrijskoj revoluciji, a nakon toga ide na sastanak koji se tiče incidenata i napada na Srbe na KiM.

"To je politika 19. veka i dok ne rešimo to pitanje, bićemo zatvoreni između politike 19. i politike 21. veka. Zato mislim da je rešenje u kompromisu", podvukla je predsednica srpske vlade.

Cilj Srbije EU, uz regionalnu saradnju i stabilnost

Brnabićeva je na Evropskom forumu poručila da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u Uniji, a od suštinske važnosti za zemlju očuvanje stabilnosti i razvijanje regionalne saradnje.

"Ako imamo neku stvar u kojoj postoji kontinuitet, to je svakako Srbija u EU i u taj cilj ulažemo mnogo resursa, znanja, vremena, energije. Čini mi se da relativno brzo idemo ka tom cilju, ali morali bismo i brže", rekla je Brnabićeva.

Navodi da je potencijalan ulazak Srbije u Evropsku uniju 2025. godine dostižan, ali veoma ambiciozan, i ne zavisi samo od nas, već i od EU.

Brnabićeva kaže da je svesna skepticizma nekih članica prema proširenju i da to lično razume, jer bi i ona, posle dva prilično neuspešna ili bar jako teška kruga proširenja bila skeptična oko dodatnog proširenja Unije.

"Zato je na onima iz regiona da pokažu da se reforme zaista implementiraju i da će proširenjem dobiti i sama Unija, a to su dodatni mir, stabilnost, bezbendost i ekonomski napredak i energiju", podvukla je Brnabićeva na forumu.

Istakla je da proces evropskih integracija počiva na tri stuba - ekonomski napredak, javna uprava i vladavina prava.

Njena ocena je da se najviše uradilo u ekonomiji - 85 odsto, o oblasti reforme javne uprave oko 50 odsto, dok je, kada je reč o vladavini prava, urađeno tek negde oko 30 odsto reformi.

Podsetila je da je Srbija otvorila 14 i privremeno zatvorila dva poglavlja, te da do decembra očekuje otvaranje još nekoliko poglavlja.

Brnabićeva je istakla da su najveći izazov za Srbiju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, dok je poglavlje 35 o Kosovu najteže pitanje koje ćemo morati da rešimo do trenutka kada budemo bili spremni za članstvo, a EU spremna za dodatna proširenja.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar