Brnabić: Telekom sam donosi poslovne odluke

|   Info
"Telekom Srbije" treba da posluje profitabilno i da uplaćuje novac u državni budžet, izjavila je premijerka Ana Brnabić i navela da to preduzeće samo donosi svoje poslovne odluke. Rekla je i da niko nije kriv zbog odlaganja uvođenja platnih razreda, navodeći da su potrebni dodatni fiskalni proračuni za njihovo "bezbedno" uvođenje. Premijerka je poručila da će Vlada rešiti problem u Narodnom pozorištu.
Foto: Fonet

 

Izvor: Tanjug

Upitana o "Telekomovoj" akviziciji kablovskog operatera "Kopernikus tehnolodži", Brnabićeva je istakla da "Telekom" ima svoj menadžment, a da vlada očekuje od te kompanije da uspešno posluje.

"Ne mogu da vam pojasnim detalje ugovora, jer Telekom Srbije ima svoj menadžment. Vlada nije nadležna za poslovanje Telekoma, mi očekujemo da posluje uspešno i da uplaćuje novac u budžet. Direktor Telekoma nisam i možete da pitate Telekom da vam obrazlože poslovnu odluku", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje šta vlada misli o toj odluci, Brnabićeva je uzvratila: "Da li mislite da vlada treba da donese svaku odluku Telekoma?".

Rekla je da "Telekom" ima jaku konkurenciju i treba da se bori najbolje što može u interesu Srbije, kao većinskog vlasnika.

"Očekujemo od Upravnog odbora i direktora da se tako ponašaju. Telekom se tako i ponaša. Odlično se bore na tržištu i nadam se da ćemo imati još veći profit Telekoma, za budžet Srbije", rekla je Brnabić i dodala da "Telekom" donosi svoje odluke i za njih snosi odgovornost.

"Dodatni proračuni za platne razrede"

Niko nije kriv zbog odlaganja uvođenja platnih razreda, rekla je premijerka novinarima i navela da su potrebni dodatni fiskalni proračuni za njihovo "bezbedno" uvođenje, a da se ne ugrozi fiskalna stabilnost.

Nadala se da će platni razredi biti uvedeni kako je najavljeno, od 1. januara sledeće godine, ali i navela da su pregovori sa sindikatima trajali nešto duže nego što je Vlada očekivala.

Napominje da je iskreno mislila da će svi sindikati "prigrliti" platne razrede na način kako je predložila Vlada.

"Ostalo je da uradimo još neke finansijske proračune, fiskalne efekte i da vidimo koliko su neke struke udaljene od nekih drugih i koliko je godina potrebno da dođemo na te platne razrede kada ih usvojimo", rekla je premijerka.

Odlaganje uvođenja platnih razreda za 2020. godinu, kako je navela Brnabićeva, ne znači da neće biti nastavljeni razgovori sa sindikatima.

"Sa novim povećanjem plata koje ćemo imati u javnom sketoru, trudićemo se da umanjimo taj jaz između onih koji imaju najveću platu i onih koji imaju najmanje plate, kao i onih koji su najpotrebniji javnoj upravi i građanima i onih koje treba najviše da nagradimo za kvalitetan rad", rekla je predsednica vlade.

"Rezidencija Nikoliću zbog čestih poseta na visokom nivou"

Ana Brnabić je izjavila da je vlada odlučila da zgradu u Užičkoj odredi za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i NR Kinom Tomislava Nikolića i prijem i boravak gostiju, zbog značaja koju za Srbiju ima saradnja sa tim zemljama i čestih poseta na visokom nivou.

"Saradnja sa Kinom i Rusijom je od strateškog značaja za Srbiju. Imamo česte posete, i na visokom nivou iz Rusije i Kine i zato smo odlučili da taj objekat bude za tu namenu. Mislimo da je bolje da se sastanci održavaju tu, a ne po hotelima. To je obrazloženje odluke", rekla je Brnabićeva novinarima.

Vlada Srbije usvojila je izmene Uredbe o nepokretnostima za reprezentativne potrebe Republike Srbije, kojom se zgrada u Užičkoj ulici 23, određuje za boravak i reprezentativne potrebe predsednika Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom, Tomislava Nikolića, i prijem i boravak stranih gostiju Srbije u okviru te saradnje.

"Obraćanjem vladi skidaju odgovornost sa sebe"

Premijerka je poručila da će vlada rešiti problem u Narodnom pozorištu, ali da ne može i ne sme da rešava sve probleme, i da joj je žao što mnogi obraćanjem vladi za svaki problem žele da skinu odgovornost sa sebe.

"Ne mislim samo na direktora Narodnog pozorišta, već i na Upravni odbor. Ne možete da kažete - vlada me je postavila, vlada neka me smeni, kao što ni UO ne može da kaže - mi ne možemo da rešimo ovu situaciju, pa neka ide nazad, neka je reši vlada", rekla je Brnabićeva.

Istakla je da prati situaciju u Narodnom pozorištu, i da joj je žao zbog svega što se dešava u toj instituciji kulture, pogotovo kada se obeležava 150 godina pozorišta, ali i da joj je žao što sve više čuje da se neko obraća vladi i time skida odgovornost sa sebe.

Kako je rekla, ako želimo vladavinu prava, ne može vlada da rešava sve probleme, već svi moraju da snose odgovornost za ono što rade, pa samim tim i Upravni odbor mora da snosi odgovornost za situaciju u Narodnom pozorištu.

"Verujte, vlada će rešiti ovaj problem, ali drugi neka se naviknu da, ako pristanu da budu u UO, predsednici UO, onda moraju da pristanu na odgovornost koja dolazi sa tom ulogom", rekla je premijerka.

Poručila je da nije Vlada Srbije ta koja treba da rešava svaki problem u zemlji, te da zato i postoje upravni odbori, javna preduzeća, lokalne samouprave.

"Ne može i ne sme vlada da radi sve. Ako neko misli da ne može da reši problem, nego da vlada treba da ga reši, onda ja očekujem od tog upravnog odbora da prvi podnesu ostavku", rekla je Brnabićeva.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar