Brnabić: Ustavne reforme za nezavisno i odgovorno sudstvo

|   Info
Ustavne reforme važne su zbog građana Srbije, a ne zbog članstva u EU, jer treba da obezbede ono oko čega se svi slažemo - da imamo nezavisno, efikasno i odgovorno sudstvo, u koje poverenje imaju građani i privreda, poručila je premijerka Ana Brnabić.


Izvor: Tanjug, RTS


"Ne pokušavamo da završimo nešto i da čekiramo jedno od polja koja nam trebaju za dalje otvaranje i zatvaranje poglavlja, već da bismo imali principe sudstva, oko kojih se niko od nas ne spori - da imamo nezavnisno, efikasno i odgovorno sudstvo u koje puno poverenje imaju svi građani i privreda Srbije", naglasila je premijerka na Okruglom stolu o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa.

Brnabićeva je dodala da je u toku dijalog oko toga kako da se dođe do krajnjeg rezultata, ali da se oko tog rezultata niko ne spori.

Kako je rekla, u svakom ozbiljnom društvu postoji sistem "ćek and balance", odnosno sudstvo ni u jednoj zemlji ne moze da bude nezavisno od svih, niti može da vodi isključivo samo sebe.

To, poručila je, ne bi trebalo da bude slučaj ni u Srbiji.

"Sistem check and balance obezbeđuje kontrolu jedne grane vlasti u odnosu na drugu", podvukla je Brnabićeva i dodala da je Ministarstvo pravde u proteklom periodu učinilo ogroman napor i dobar posao, kada je reč o ustavnim reformama.

Ministarstvo pravde organizovalo je okrugli sto na kojem će biti predstavljen o Nacrtu ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa, koji je usklađen sa preporukama Venecijanske komisije.

Pored premijerke i ministarke pravde Nele Kuburović, u uvodnom delu govore i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabric i šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio.

Okruglom stolu prisustvovuju svi relevantni predstavnici pravosudnih institucija, organizacija civilnog društva, kao i međunarodnih institucija.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar