Crnogorski premijer osudio parastos Draži

|   Info
Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je "bruka i blam" sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske to što se Dragoljubu Draži Mihailoviću organizovao parastos u crkvi.
Foto: Pixabay

Izvor: RTCG

 

Predsednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je da je "bruka i blam" sveštenstva Mitropolije crnogorsko-primorske to što se Dragoljubu Draži Mihailoviću organizovao parastos u crkvi.

Marković je tokom premijerskog sata u parlamentu poručio da će država naći način da odgovori na takve postupke, ali ne tako što će izvoditi policajce i vaditi pendreke, prenosi RTCG.

Crnogorski premijer se obratio poslanicima Demokratskog fronta uz poruku da je izostala reakcija tog saveza kada je reč o parastosu "ratnom zločincu i saradniku okupatora".

"Trebalo je da kažete da je SPC baš juče organizovala parastos ratnom zločincu i saradniku okupatora, i da je to neprihvatljivo i da to vređa osećanja onih koji su vekovima stvarali ovu državu, a posebno one koji su posvećeni antifašističkim vrednostima. Neko je pokušao da nas natera da sa pendrecima uđemo u crkvene odaje i sprečimo taj sraman čin", rekao je Marković.

Poručio je i da to nikada neće uraditi, jer je to crkvena imovina: "Nećemo izvoditi policajce i vaditi pendreke", poručio je crnogorski premijer.

"Ali je blam i bruka sveštenstva Mitropolije da se ratnom zločincu u tom prostoru organizuje parastos. I država će naći način da odgovori na to. Ne da izvodi policajce i vadi pendreke, nego da menja zakone, pa će neko krivično odgovarati za ta dela", naveo je Marković.

Prethodno je poslanika DF-a Andriju Mandića interesovalo da li su nadležni organi preduzeli nešto protiv "ostrašćenih pripadnika drugih konfesija koji su se okupili da fizički spreče pravoslavnog mitropolita da služi liturgiju na temeljima Hrama Svetog Jovana Krstitelja u Svaču".

Marković mu je odgovorio da je Vlada posvećena da kroz institucije sistema štiti temeljne vrednosti građanskog društva. Rekao je da je u konkretnom slučaju Uprava policije postupila u skladu sa zakonom kad nije dozvolila okupljanje pod okriljem Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Prijava koju je Crkvena opština Ulcinj podnela bila je neblagovremena i neuredna shodno Zakonu o javnim okupljanjima. Reč je o objektu koji ima tretman kulturnog dobra, a ciljevi okupljanja nisu bili adekvatni značaju kulturnog dobra", naveo je Marković.

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar