Dačić: Braćo i sestre u Hrvatskoj, usredsredimo se na budućnost

|   Info
Beograd želi najbolje odnose sa Hrvatskom, ali ne pristaje na ucene koje dolaze iz Zagreba, izjavio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i pozvao, kako je rekao, braću Hrvate i sestre Hrvatice da se malo usredsredimo na budućnost.
Foto: FoNet

 

Izvor: Tanjug


Ivica Dačić je to rekao reagujući na izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenovića "da put Srbije u EU vodi preko Hrvatske, kao i da ima mnogo nagomilanih pitanja koje bi trebalo rešiti da bi Srbija ušla u EU".

"Put ka EU ne mora da vodi preko Hrvatske, može i preko Mađarske, Rumunije, Grčke, to je malo davanje sebi većeg značaja", rekao je Dačić.

"Pošto je Plenković upotrebio taj izraz da bi rekao da će Hrvatska odrediti da li će Srbija ući u EU, naravno Hrvatska je deo EU, ali svakako EU neće dozvoliti da nerešeni bilateralni problemi budu prepreka za ulazak nekih drugih zemalja", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, na tu temu nema šta da se priča, kada se zna da je Hrvatska ušla u EU preko Slovenije, da nije rešila granični spor.

"Hoćemo sa Zagrebom najbolje moguće odnose. Hoćemo sa Hrvatskom najbolji odnos, ali ne i ucene, zbog Hrvatske nećemo menjati naše osnovno opredeljenje", rekao je Dačić upitan da prokomentariše izjave premijera Hrvatske o putu Srbije ka EU.

Dačić je ocenio da Srbija i Hrvatska zajedno mogu da budu mnogo jače.

"Dajte braćo Hrvati i sestre, hajde malo da se usredsredimo na budućnost. O čemu više da pričamo, kada ceo svet, oni koji su se međusobno mnogo više ubijali, nađoše zajednički jezik, mi i dalje treba da se bavimo našim problemima", rekao je ministar Dačić novinarima u pauzi konferencije "Bezbednosni izazovi Zapadnog Balkana i Srbije" u organizaciji Centra za spoljnu politiku.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar