Dačić:Poseta pokazala surovu realnost na KiM |

|   Info
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića pokazala surovu realnost, a to je da je položaj Srba na KiM nepodnošljiv, ali i da postoje dve potpuno drugačije pozicije, to su sever i Srbi koji žive u enklavama, odnosno na jugu pokrajine.
Foto: Fonet


Izvor: Tanjug, Pink


Kazao je da ne može da se složi sa ocenom kosovskih vlasti da se narod kod Banja spontano okupio i dodao da su njih okupili oni kojima je smetao prvi dan posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića KiM.


"Mislim da je sve ovo kontraproduktivno za kosovsku stranu i pokazali su sa kakvim se sve problemima Srbi koji tamo žive susreću, jer to je deo njihovog svakodnevnog života", kazao je Dačić.


On je za TV Pink kazao da je predsednik Vučić na Kosovo i Metohiju otišao kao vesnik mira, da promoviše mir, stabilnost, poverenje, promoviše potrebu pronalaženja nekog trajnog rešenja za probleme koji su veliki i istakao da oni koji ne vide te probleme mogu danas na licu mesta da se uvere kako to izgleda.


Dodao je da sever nikada nije bio deo kosovskog sistema,.


"Tu je situacija značajno drugačija nego u drugim sredinama, gde su svakog dana izloženi problemima, teranjem da uzmu njihova dokumenta, registarske tablice", kazao je Dačić.


Naveo je i da za 19 godina, prema podacima UNHCR-a, se samo 1,9 odsto Srba vratilo na KiM.


Povodom obrazloženja Velike Britanije da se situacija popravila i da rasprave o Kosovu mogu da se prorede na sednicama SB UN, Dačić je rekao: "Kako je situacija popravljena možemo da vidimo danas".

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar