Dan borbe protiv trgovine ljudima

|   Slajder
Povodom Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, koji se obeležava danas, nevladina organizacija Astra započela je akciju "Oslikavanje slobode", kako bi informisala lokalne zajednice o postojanju trgovine ljudima u Srbiji, oblicima eksploatacije i načinima prevencije.

Izvor: Tanjug
U proteklih nekoliko dana, uz pomoć umetnika iz Čačka, izradili su murale sa preventivnim porukama i ilustracijama sa ciljem da građani reaguju na činjenicu da se eksploatacija događa u Srbiji i da se može svakome desiti.

Kako je Astra navela u saopštenju, poslednjih nekoliko godina, godišnje se zvanično prepozna oko 50 žrtava trgovine ljudima u sistemu socijalne zaštite, ali se procenjuje da je siva brojka žrtava mnogo veća.

Prema zvaničnim podacima, za prvih šest meseci 2018. godine identifikovano je 28 žrtava trgovine ljudima.

Od početka nastanka "Astra SOS telefona" za žrtve trgovine ljudima, primljeno je 35.000 poziva i pružena je pomoć za 502 žrtve trgovine ljudima.

Međutim, "Astra SOS telefon" ima i preventivnu funkciju, tako da trećina poziva dolazi od građana koji proveravaju poslovne ponude za rad u zemlji ili inostranstvu.

"U narednom periodu akciju ćemo nastaviti u drugim gradovima Srbije, da jakim, upečatljivim bojama i porukama šaljemo poruku sugrađanima/kama da smo svi odgovorni i svi možemo da doprinesemo smanjenju broja žrtava trgovine ljudima i suzbijanju ovog globalnog problema. Informacijom do prevencije, prijavom sumnje na trgovinu ljudima do pomoći i podrške", navodi se u saopštenju.

Astra je nevladina oganizacija posvećenja iskorenjivanju svih oblika trgovine ljudima i eksploatacije, naročito žena i dece, kao i efikasnoj potrazi za nestalom decom, kroz izgradnju institucionalnog i individualnog odgovora, i jačanje građanskog društva.

 

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar