Dan D za Turski tok u Srbiji

|   Info
Danas je odlučujući dan za sudbinu "Turskog toka" u Srbiji, pošto bi Sekretarijat Evropske zajednice u Beču trebalo da donese odluku o tome da li je izgradnja dela ovog gasovoda kroz Srbiju u skladu sa evropskim pravilima, pišu "Večernje Novosti".


Izvor: Tanjug

"Srbija je deo Energetske zajednice, a ne EU. Shodno tome, Sekretarijat ove zajednice, a ne Evropska komisija, nadležan je za odlučivanje o projektu gasovoda koji prolazi kroz teritoriju Srbije", rekao je za "Novosti" zamenik direktora Sekretarijata Energetske zajednice Dirk Bušle.

Podsetivši da je nadležno srpsko telo, Agencija za energetiku Srbije (AERS) već donela uslovnu odluku za ovaj projekat, Bušle je rekao da će Sekretarijat doneti odluku o odluci AERS-a.

Istovremeno, direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović ocenjuje za list da je "odlična vest" to što je Bugarska odobrila izgradnju "Turskog toka".

"Prodato je svih 100 odsto kapaciteta, što dokazuje interes i potvrđuje komercijalnost. To ujedno znači da je projekat u Srbiji izvestan", rekao je Bajatović.

On je dodao da se čeka mišljenje Energetske zajednice i konačna odluka srpskog regulatora AERS, koji je ranije doneo prvostepenu pozitivnu odluku.

"Nakon toga sprovešćemo obavezujuću fazu zakupa, i otpočeti gradnju nove gasne strukture u Srbiji, gasovod -interkonektor-bugarska granica-mađarska granica, kroz Srbiju", rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, Srbija je spremna da uđe u realizaciju projekta, ali će za svaki slučaj sačekati odluku Energetske zajednice, koja se očekuje danas.

"Ako je projekat odobren evropskoj zemlji, onda nema razloga za brigu", kaže Bajatović.

Bajatović napominje i da je ovaj projekat od nacionalnog interesa.

"Važno je da sve radimo po našim zakonima. Radovi bi trebalo da budu završeni krajem 2019. Bitan deo čitavog posla biće i proširenje podzemnog skladišta 'Banatski dvor'. Kako je i pecizirano sporazumima koji su potpisani tokom nedavne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, kapaciteti sa 450 miliona kubika glasa biće povećani na 750 miliona kubika", rekao je Bajatović.

 

Komentari (0)

Ne postoji komentar!

Napišite komentar